FluXus heeft jaarlijks 125.000 euro extra nodig voor huisvesting in Verkadefabriek

Foto: Google Street View

Het college wil FluXus vanwege de verhuizing van twee locaties naar de Verkadefabriek in Zaandam vanaf 2020 jaarlijks een extra exploitatiesubsidie van maximaal 125.000 euro geven onder de ontbindende voorwaarde dat de kosten ‘door onderhandelingen’ lager uitvallen of de herhuisvesting in de Verkadefabriek niet doorgaat.

Bij het voorstel hoort een geheime bijlage wegens de ‘(financiële) belangen’ van de gemeente. Die geheimhouding loopt op 1 april 2020 af. FluXus moet vóór 1 november duidelijkheid verschaffen over het al dan niet aangaan van een huurcontract voor ruimte in de Verkadefabriek en heeft daartoebij de gemeente een verzoek om meer geld ingediend. De instelling moet de huidige huisvesting verlaten en zit in een precaire situatie nu de bouw van het Cultuurcluster is afgeblazen.

Hof van Zaenden en Klaas Katerstraat

FluXus verlaat zijn panden in het Hof van Zaenden en aan de Klaas Katerstraat. Het laatste gebouw kan dan de onderwijsfunctie terugkrijgen, worden verkocht met de bestemming woningbouw of op de markt worden gezet als bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouw, aldus het college. ‘Dit betekent dat de gemeente voor de cultuurfunctie niet in de Klaas Katerstraat hoeft te investeren.’

FluXus sprak na het fiasco met het bij referendum afgeschoten Cultuurcluster de wens uit om de verschillende onderdelen van de instelling zo dicht mogelijk bij elkaar in het centrum van Zaanstad te concentreren, met de mogelijkheid tot samenwerking tussen de verschillende disciplines en andere organisaties. Ook het gebruik kunnen maken van bestaande horeca stond hoog op de wensenlijst.

In de voorbereiding naar het cultuurcluster is gebleken dat huisvesting samen met in elk geval de Bieb een meerwaarde biedt, zowel inhoudelijk als qua huisvesting en beheer,’ aldus het college in het raadsvoorstel over de extra subsidie. De huur voor de Verkadefabriek is 125.000 euro per jaar hoger dan de huur van de huidige locaties en dat kan FluXus met de huidige geldstromen niet betalen. ‘FluXus vangt binnen de eigen begroting, inclusief reserveringen, wel de huur en verhuiskosten voor het jaar 2019 op.’

Verbouwingskosten en verkoop

Het alternatief zou zijn dat de locatie Klaas Katerstraat moet worden opgeknapt en de kosten daarvan zijn berekend opmaximaal 3,9 miljoen euro, met een jaarlijkse last van 156.000 euro. In de minimale variant waren die bedragen respectievelijk1,5 miljoen en 60.000 euro. ‘In de berekening hoort ook te worden betrokken dat verkoop van de Klaas Katerstraat opbrengsten genereert,’ melden B & W nog. Die opbrengst kan hoger uitvallen indien er sprake is van verkoop van het terrein en het gebouw en het er woningen worden gebouwd.

Het huurcontract voor het pand in het Hof van Zaenden (met kantoor en dansafdeling) loopt per 1 januari 2020 af. De Hofwijk is in beeld als woningbouwlocatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen