Klopt het COA weer aan nu er snel 5000 extra opvangplekken nodig zijn?

Foto: Pixabay

Komt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weer in Zaanstad aankloppen nu er op korte termijn 5000 nieuwe plekken voor asielzoekers moeten worden gevonden? Die vraag dringt zich op nu er na het afbouwen van de opvang opeens weer extra capaciteit nodig is, met name omdat bestaande plaatsen langer bezet blijven dan voorzien.

Mensen zijn gedwongen om langer in de opvang te blijven omdat hun asielprocedure vaak langer blijkt te duren en ook verblijven er vergunninghouders die nog geen woning aangeboden hebben gekregen. In Zaanstad lag tot het voorjaar van 2017 het plan op tafel om asielzoekers te huisvesten in het oude pand van het UWV in het stadscentrum, totdat het gebouw opeens niet meer nodig leek. De gemeente schoot er bijna een ton bij in omdat het COA niet alle gemaakte kosten bleek te vergoeden.

Pand nog beschikbaar

Het kantoorpand Saendenborch aan het Rustenburg staat nog steeds leeg en er zijn nog geen plannen voor naar buiten gekomen. Het COA liet in mei vorig jaar al weten dat de organisatie niet zou aarzelen om opnieuw een beroep op Zaanstad te doen mocht dat nodig blijken.

Volgens het COA is het aan gemeenten om naar buiten te treden met eventuele afspraken over de opvang van asielzoekers.

Reacties