Driekwart van de regionale basisscholen reageert niet op vragen over Pieten

Foto: PxHere

Het Bureau Discriminatiezaken vroeg dit jaar aan 113 basisscholen in de Zaanstreek en in Waterland hoe zij ditmaal invulling geven aan het Sinterklaasfeest en net geen kwart reageerde met een inhoudelijke verklaring. Hieruit bleek dat 92 procent van de respondenten kiest voor een Piet ‘die past in de huidige tijd en samenleving’.

Van de aangeschreven scholen gaven er 24 een inhoudelijke reactie. Twee houden vast aan zwarte en/of bruine Pieten. De overige 22 benadrukten het feest te vieren met alleen roetveeg- en/of kleuren-Pieten. Hierbij meldden de scholen ook de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen. Hoe die lijn er precies uit komt te zien is overigens nog niet zeker totdat het NTR-programma van start gaat: zwarte Pieten zullen er ook zijn, maar de numerieke verhouding met roetveegpieten blijft een verrassing.

‘Aangepaste’ Pieten

Het Bureau Discriminatiezaken ziet dat een toenemend aantal basisscholen inmiddels kiest voor een ‘aangepaste’ Piet. ‘De passende alternatieven doen recht aan de traditie en nemen toch veel bezwaren weg over stereotypen,’ aldus een persbericht van het regionale anti-disctiminatiebureau. ‘Het toont aan dat een deel van de bassischolen met de tijd meegaat en bereid is om op een andere manier om te gaan met de oude figuur van Zwarte Piet.’

College voor de Rechten van de Mens

Het Bureau Discriminatiezaken sluit zich aan bij het standpunt van het College voor de Rechten van de Mens dat op haar website het volgende standpunt plaatste: ‘Veel mensen vinden Sinterklaas een mooi feest en een eeuwenoude volkstraditie die bewaard moet blijven voor toekomstige generaties. Zwarte Piet is hier onderdeel van. Maar aan Zwarte Piet kleven discriminerende aspecten. Ook als dit niet zo is bedoeld kan een Zwarte Piet-figuur een negatief stereotiep beeld schetsen, dat discriminerende effecten kan hebben en als kwetsend kan worden ervaren. Het is aan scholen om te bepalen hoe Zwarte Piet ontdaan dient te worden van discriminerende aspecten, in gesprek met ouders en andere betrokkenen.’

Kinderombudsman

De Kinderombudsman meent dat de figuur van zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. De VN tenslotte heeft zich bij het Internationale Verdrag inzake de Uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie expliciet uitgesproken over de Nederlandse zwarte Piet-figuur als stereotype. Zelfs een diepgewortelde culturele traditie als het Sinterklaasfeest kan geen discriminerende praktijken en stereotypen rechtvaardigen, aldus die organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen