NTR streeft naar geleidelijke transformatie Pieten: traditie en verandering hand in hand

Foto: Twitter

Pieten worden zwarter naarmate ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan. Dat zegt de NTR, verantwoordelijk voor de televisieregistratie van de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad en Het Sinterklaasjournaal, op een speciale webpagina met vragen over de Pietendiscussie en de antwoorden daarop. Op de pagina komt het woord ‘roetveegpiet’ overigens niet voor.

De Pietendiscussie zorgt voor de nodige vragen bij kijkers, ouders, scholen en Sinterklaasorganisaties in het land,’ aldus de omroep. Centraal in de beantwoording staat deze verklaring:

  • De NTR volgt de Pietendiscussie op de voet. Wij zijn ons bewust van de rol van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. Deze rol zien wij in het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, om maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie.’

Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt ziet dat de NTR een geleidelijke verandering voorstaat, aldus de tekst: ‘Traditie en verandering gaan hand in hand.’ Zo dragen Pieten geen gouden oorringen meer en zijn hun handschoenen en maillots niet zwart, maar afgestemd op de kleuren van het Pietenpak. Het haar is niet uniform maar varieert van lang en krullend tot steil en kort.

Samenwerking NTR en gemeente

De intocht is enerzijds een nationale intocht, waarbij de NTR verantwoordelijk is voor het verhaal en de tv-registratie, verduidelijkt de webpagina ook nog eens. ‘Anderzijds is het ook een plaatselijke intocht, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de organisatie. Er is daarom veel overleg tussen gemeente en NTR over tal van zaken en dus ook over het uiterlijk van de Pieten.’ Het streven van de NTR is om een Sinterklaasjournaal ‘voor heel Nederland’ te maken en goed te luisteren naar de mening van de diverse maatschappelijke partijen in de discussie en hun meningen mee te wegen, maar uiteindelijk bepaalt de omroep zelf zijn koers.

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november weer dagelijks te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen