Extra aandacht voor beveiliging burgemeesters na bedreigingen in Haarlem

Foto: Wikimedia

Burgemeesters die hard optreden tegen ondermijning – zoals Jan Hamming in Zaanstad – moeten zwaarder beveiligd worden, meldt De Gooi en Eemlander vandaag. Achter de schermen zou daar hard aan gewerkt worden – zo wordt gecheckt of woningen en vervoermiddelen wel veilig genoeg zijn.

De komst van de ondermijningswet brengt burgemeesters in de vuurlinie, aldus de krant. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in hun gemeente. De Tweede Kamer praat binnenkort over het onderwerp naar aanleiding van de ernstige bedreiging van burgemeester Jos Wienen van Haarlem.

Bij een concrete dreiging wordt de beveiliging van een burgemeester bij voorkeur overgelaten aan de plaatselijke politie. In alle gevallen bepaalt de ernst van de dreiging het beveiligingsniveau. Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over concrete maatregelen.

Heusden

Hamming werd bedreigd door drugscriminelen in zijn vorige standplaats Heusden, maar die hielden daarmee op na een ‘stopgesprek’ met de politie, zo werd vorig jaar bekend. Hamming vertelde in maart 2015 dat hij te kampen had met bedreigingen en intimidatie door Brabantse criminelen: ‘Je gaat om half twaalf naar bed, je knipt het licht uit, krijg je vijf minuten later een sms’je. ‘Welterusten’ staat er. Dat kan lastig zijn. Maar ik ga er niet voor aan de kant’, zei Hamming destijds.

Te weinig bewijs

De bedreigingen aan het adres van Hamming waren volgens de politiechef terug te voeren op het feit dat de burgemeester enkele horecapanden tijdelijk liet sluiten nadat daar drugs waren aangetroffen. Het ‘stopgesprek’ werd gevoerd met zeven mannen die volgens de recherche verantwoordelijk waren voor de bedreigingen. E was te weinig bewijs voor een strafrechtelijke vervolging. De huidige burgemeester van Zaanstad kocht onlangs een woning in Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen