Nog geen besluit over verdeling van 85 miljoen uit ‘ondermijningsfonds’

Foto: Pixabay

Dit najaar wordt een besluit genomen over de verdeling van de 100 miljoen euro die het Rijk in een nieuw ‘ondermijningsfonds’ stort. Burgemeester Jan Hamming pleitte er eerder in de Volkskrant voor om geld dat wordt afgenomen van drugsciminelen ook in dat fonds te stoppen. ‘Laatst is hier drie miljoen euro van iemand afgepakt. Dat zou terug moeten in dat fonds,’ zei hij toen.

De burgemeester van Zaanstad deed in zijn vorige standplaats Heusden de nodige ervaring op met drugscriminaliteit en de destabiliserende werking daarvan op de omgeving, maar, zei hij in juli over zijn periode in Zaanstad: ‘Ik ben hier pas negen maanden en mij is nu al duidelijk dat het probleem in Noord-Holland niet minder groot is dan in Brabant.’

85 miljoen ‘naar de regio’

In het regeerakkoord hebben de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie afgesproken 100 miljoen euro in een nieuw ‘ondermijningsfonds’ te storten. Daarvan gaat vijftien miljoen naar bestaande, landelijke organisaties en voor de overige 85 miljoen mogen tien regio’s plannen indienen. Criminelen verdienen het meeste geld met de productie van synthetische drugs, de illegale teelt van cannabis en de in- en doorvoer van cocaïne en heroïne.

De 100 miljoen is eenmalig. Vanaf volgend jaar is structureel 10 miljoen euro beschikbaar om de betrokken organisaties te versterken. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de samenwerking tussen de verschillende partijen verbeteren. ‘De politie heeft een vermoeden, de Belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen,’ zei hij over het doel van het fonds.

Samenwerking Zaanstad en Amsterdam

Hamming zei eerder al in het Parool dat Zaanstad beter wil samenwerken met Amsterdam om criminele inmenging in de samenleving te bestrijden. ‘Wij zijn de voortuin. Wat uit Amsterdam wordt weggejaagd, komt hier,’ zei hij toen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen