Brabantse politie stopte bedreiging Jan Hamming door drugscriminelen

Jan Hamming.
Jan Hamming.
Foto: Wikipedia

De nieuwe burgemeester van Zaanstad Jan Hamming werd bedreigd door drugscriminelen in zijn huidige standplaats Heusden, maar die zijn daarmee opgehouden na een ‘stopgesprek’ met de politie.

Dat zegt politiechef Albert van de Wetering in het Brabants Dagblad. Hamming (PvdA) volgt per 1 oktober waarnemend burgemeester Ruud Vreeman op. Hij vertelde in maart 2015 dat hij te kampen had met bedreigingen en intimidatie door Brabantse criminelen.

Vermenging onder- en bovenwereld

‘Je gaat om half twaalf naar bed, je knipt het licht uit, krijg je vijf minuten later een sms’je. ‘Welterusten’ staat er. Dat kan lastig zijn. Maar ik ga er niet voor aan de kant’, vertelde Hamming destijds. Samen met zijn collega en partijgenoot Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen waarschuwde hij toen dat de Brabantse onderwereld voet aan de grond krijgt in de bovenwereld.

Dat verhaal kreeg voor Boelhouwer nog een staartje. Die sprak in de Volkskrant van 28 maart 2015 over de zwijgcultuur wat betreft de kennis van criminele activiteiten bij de bevolking van Turkse afkomst. Volgens Boelhouwer wisten alle 2400 inwoners van Gilze en Rijen met Turkse wortels van elkaar hoe zij aan hun inkomen kwamen. Als voorbeeld noemde hij drugscriminelen die de lokale afdeling van zijn eigen partij (PvdA) zouden hebben geïnfiltreerd. Het leverde Kamervragen op, die met een sisser afliepen. Ook hij werd echter het doelwit van bedreigingen.

‘Te weinig bewijs’

Van de Wetering zegt nu dat hij destijds een ‘stopgesprek’ heeft gevoerd met zeven mannen die volgens de recherche verantwoordelijk waren voor de bedreigingen van Hamming. ‘We hadden een vermoeden uit welke hoek het kwam, maar er was te weinig om de mannen strafrechtelijk te vervolgen. In dat gesprek hebben we ze toen gewaarschuwd: we kunnen jullie niet oppakken, maar weet dat we jullie kennen. Het heeft geholpen, Hamming heeft er nooit meer last van gehad.’

De bedreigingen aan het adres van Hamming waren volgens de politiechef terug te voeren op het feit dat de burgemeester enkele horecapanden tijdelijk liet sluiten nadat daar drugs waren aangetroffen.

Bestrijding ondermijning in Zaanstad

De gemeente Zaanstad trok eerder dit jaar oud-korpschef Gerard Huijser aan om op onbezoldigde basis te adviseren bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de ondermijning van het bevoegd gezag – precies waar Hamming in zijn Brabantse gemeente mee te maken kreeg. De georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in Nederland is een florerende industrie waar miljarden euro’s in omgaan.

Maar criminele ondernemers zijn voor hun zaken afhankelijk van allerlei voorzieningen en sectoren in de bovenwereld, zoals financiële dienstverleners die illegaal verkregen winsten witwassen. Ook zijn er de noodzakelijke legale logistieke voorzieningen, infrastructuren, technische expertise en de overheid, als vergunningverlener. In die verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld zit het ondermijnende karakter van de georganiseerde criminaliteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen