Website Sintstad in afwachting van de feestelijke intocht op 17 november

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad wordt Sintstad. Sinds gisteren is een website met die naam in de lucht waarop de aanloop naar de aankomst van Pakjesboot 12 met daarop Sinterklaas en zijn helpers op 17 november in Zaandijk op de voet wordt gevolgd.

Het bezoek van de goedheiligman aan de Zaanse Schans is volgens de site ‘een unieke gebeurtenis, waar jij bij kunt zijn!’ ‘Op deze site vind je alles wat je moet weten: hoe je er komt, waar je Sint het beste kunt zien, wat je mee moet nemen (en wat niet!) en nog veel meer…’ Zaanstad Sintstad is ook te volgen via Facebook.

De Pietendiscussie laaide gisteren weer even fel op nadat het Sinterklaascomité Zaanstad bekendmaakte niet aan de intocht te willen meewerken vanwege het uitsluiten van zwarte Pieten. Een bericht over het alleenrecht van roetveegpieten op een plekje op de pakjesboot werd een dag eerder een hype en veroverde stormenderhand de sociale media. Het bleek echter te gaan om een verkeerde interpretatie van berichtgeving van omroep NTR: zoals wij al op woensdag meldden kwam daarin het woord roetveegpiet helemaal niet voor. De omroep streeft naar een geleidelijke transformatie die recht doet aan een veranderende maatschappij en bevolkingssamenstelling. Het Sinterklaascomité Zaanstad heeft nog niet gereageerd op de ‘nieuwe’ informatie.

Inmiddels is duidelijk dat er zowel zwarte als bijna-witte en alles-daar-tussen-in-pieten bij de intocht in Zaanstad aanwezig zullen zijn. Zoals de NTR al eerder meldde heeft dat te maken met het aantal keren dat de knecht door de schoorsteen is gegaan om presentjes op te halen (wortels!) en uit te delen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen