Akkoord over CAO: politiestaking dit weekeinde van de baan

Foto: Pixabay

De politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpschef hebben vanmorgen een akkoord bereikt over een nieuwe politie-CAO tot en met 2020, waarmee de staking van het komende weekeinde wordt opgeschort. De exacte inhoud is nog niet bekend, maar de twee laatste pijnpunten betroffen het eerder uittreden van ouderen en verbetering van de opsporingscapaciteit. De vakbondsleden moeten zich nu uitspreken over het akkoord.

De bonden ACP, ANPV, NPB en VMHP voerden maandenlang actie om een nieuwe, verbeterde CAO af te dwingen voor 65.000 politiemensen. In april overhandigden ze een verbeterplan aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom: ruim 30 maatregelen die volgens van het korps weer een gezonde organisatie moeten maken. Daarbij waren een salarisverhoging, meer trainingsuren, extra vakantiedagen, meer doorstroomkansen en vooral het aanpakken van de onderbezetting.

De politie dreigde met een grote landelijke actie als er vanavond nog geen akkoord zou zijn bereikt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wilde dat via een kort geding voorkomen, maar de partijen zijn er nu dus op de valreep uit gekomen.

De acties begonnen publieksvriendelijk, met het niet uitschrijven van bonnen. De afgelopen twee weken werd de druk al opgevoerd met stakingen, onder meer rond de voetbalwedstrijd tussen Fortuna en FC Utrecht, bij de Tweede Kamer en bij het Centraal Station in Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen