College ziet wel wat in 41 woningen in voormalig Nuon-kantoor Zaandam

Zo zou het kunnen worden. Het definitieve bouwplan ligt nog niet op tafel.
Zo zou het kunnen worden. Het definitieve bouwplan ligt nog niet op tafel.
Foto: Gemeente Zaanstad

Burgemeester en Wethouders zijn bereid mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging zodat er 41 aardgasloze appartementen kunnen worden gerealiseerd op het perceel Vincent van Goghweg 52 in Zaandam. Daar staat nu nog het voormalige kantoor van Nuon, dat een extra bouwlaag en balkons moet krijgen.

De bestemming van de grond moet worden omgezet van bedrijfsdoeleinden naar wonen om de bouw van de grond te krijgen. Volgens het college passen woningen goed in de omgeving. Over de bouwkundige aanpassingen aan het gebouw worden op dit moment nog geen uitspraken gedaan – die komen pas later aan de orde. Het bestaande gebouw heeft verschillende hoogtes: vier bouwlagen met een plat dak aan de westkant van het gebouw met daarbovenop nog een installatieruimte/trappenhuis, aflopend naar één laag met plat dak aan de kant van de kruising.

Overaanbod kantoren, tekort aan woningen

In Zaanstad is sprake van een overaanbod kantoren, constateer het college en daarnaast voldoet een groot deel van het aanbod niet aan de huidige kwaliteitseisen. Daarnaast is er een grote vraag naar woningen. ‘Dat deze vraag opgevangen kan worden in een bestaand leegstaand kantoor, is zowel positief voor de woningmarkt als voor de kantorenmarkt.’

Op de tekeningen staan 21 appartementen in de categorie ‘goedkoop’ (meer dan 70 en minder dan 80 vierkante meter gebruiksoppervlakte), zeventien in de categorie ‘middel’ (tussen 80 en 110 vierkante meter) en drie in de categorie ‘duur’ (meer dan 110 vierkante meter). Het moet een mix van koop- en huurwoningen worden.

Wel lawaaierige plek

Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat er voor 26 woningen vanwege de Vincent van Goghweg en voor zestien vanwege de Westzijde hogere waarden voor geluidsbelasting dienen te worden vastgesteld. Overlast kan worden opgevangen door bouwkundige ingrepen, aldus het college. Milieuaspecten zoals geur vormen geen belemmering voor het bouwplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen