Landschap Noord-Holland komt geld te kort voor restauratie fort Zuidwijkermeer

Foto: Wikimedia / Zandcee

Landschap Noord-Holland heeft nog 35.000 euro nodig om de restauratie van Fort Zuidwijkermeer, gelegen aan het Noordzeekanaal tussen Assendelft en Beverwijk, te kunnen voltooien. Het is nu zelden open voor het publiek maar wordt sinds begin dit jaar gebruikt om bijzondere kazen te laten rijpen in de kelders.

Zuidwijkermeer (gereed gekomen in 1903) is onderdeel van de door Unesco beschermde Stelling van Amsterdam en Landschap Noord-Holland draagt niet alleen zorg voor het gebouw maar ook voor de natuur er omheen. De restauratie van het fort begon in 2017. Het is de bedoeling dat bezoekers er na de afronding kunnen binnenkijken en rondlopen. Het fort zal daarnaast ruimte bieden aan vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die het groenonderhoud voor hun rekening nemen, zoals het knotten van de wilgen.

Activiteiten gaan plaatshebben aan de entreekant van het fort. De groene zijde blijft natuurgebied: een oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen, vogels en insecten.

Bourgondisch Lifestyle

De kelders met hun geglazuurde tegels werden vroeger gebruikt om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren en is nu het domein van kaasmaker Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk. Het bedrijf was op zoek naar een pand met een hoge luchtvochtigheid en een constante lage temperatuur voor zijn hoogwaardige kazen en vond in Zijdwijkermeer de ideale omgeving. In het fort worden de kazen gerijpt, bewerkt en opgeslagen. Er komen in de toekomst ook proeverijen.

Direct voor het fort ligt de houten kringenwetboerderij De Eersteling (foto hieronder). Volgens de Kringenwet moesten gebouwen (boerderijen) in de nabijheid van een fort binnen één dag afbreekbaar zijn om oorlogshandelingen niet in de weg te staan. Bebouwing werd ingedeeld in een eerste kring (tot 370 meter van het fort) en een tweede kring (370 – 1100 meter). Fort Zuidwijkermeer werd gebouwd ter verdediging van de toegang gevormd door het Noordzeekanaal met de daarlangs lopende dijken en droogblijvende stroken land. De drinkwaterreservoirs liggen buiten het fort onder de aarden dekking.

Doneren

Elke bijdrage aan de retauratie is van harte welkom. U kunt hier online doneren of zelf de gift overmaken op IBAN NL28 RABO 0119 139510 oncder vermelding van fort Zuidwijkermeer. Alle gevers ontvangen begin 2019 een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding door het fort zodra de restauratie is voltooid.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen