Aanpak drugscriminalieit werpt vruchten af; hechtere band met Meld Misdaad Anoniem

Foto: Twitter / AndersNu

Er zijn Zaanstad dit jaar al negentien wietplantages – waarvan zeventien in woningen – met in totaal 4166 hennepplanten ontmanteld, elf (drugs)woningen en twee bedrijfsgebouwen voor bepaalde tijd gesloten, een laboratorium voor synthetische drugs opgerold, 36 gestolen auto’s in beslag genomen, een malafide garagebedrijf gesloten en 108 uitkeringsfraudeurs gepakt. Dit soort problemen lijkt zich te concentreren in Zaandam.

Ook is wegens betrokkenheid bij een drugsdelict in de eerste helft van 2018 één bijstandsuitkering teruggevorderd, ter hoogte van ruim 38.000 euro. Verder lopen er nog twee onderzoeken naar uit criminele activiteiten geworven inkomsten en liggen er vier zaken op de plank. Dat staat in een nieuwe informatiebrief over het Programma Ondermijning dat het college naar de raad heeft gestuurd.

Drie horecavergunningen ingetrokken

Daarnaast zijn na het screenen van horecavergunningen en het toepassen van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) dit jaar al drie vergunningen ingetrokken. Sinds vorig jaar is de definitie van Bibob-toets uitgebreid om die ook bij vastgoed- en grondtransacties en overheidscontracten te kunnen uitvoeren.

Zorgfraude

Het college maakt zich zorgen over de trend dat zich steeds nieuwe zorgaanbieders op de markt begeven die geen noemenswaardige achtergrond op dat gebied hebben. ‘Veelal bieden deze dienstverleners fraudegevoelige producten zoals wonen en zorg aan en, in het geval van aanbieders van PGB-producten, zorg in natura,’ aldus de brief aan de raad.

Tegelijkertijd vermoedt de gemeente dat sommige aanbieders contacten onderhouden met het criminele circuit. Aanbieders maken dan gebruik van dubieus vastgoed of zij onderhouden twijfelachtige banden met financiële holdings.’ Om beter zicht te krijgen op (zorg)fraude en misbruik van sociale voorzieningen sluit Zaanstad zich aan bij twee samenwerkingsverbanden die daarvoor speciaal zijn opgetuigd.

Meld Misdaad Anoniem

In samenwerking met Meld Misdaad Anoniem volgt deze zomer een op Zaanstad toegespitste, lokale campagne om de meldingsbereidheid te vergroten. De garantie van volledige anonimiteit kan voor sommigen een stimulans zijn om ondermijnende criminaliteit te melden. Hoewel de campagne gericht is op ondermijnende activiteiten in heel Zaanstad, wordt er gefocust op professionals en burgers in Poelenburg, Peldersveld en Zaandam Zuid.

Daarnaast sluit de gemeente zich als partner aan bij Meld Misdaad Anoniem. De gemeente krijgt daarmee inzicht in alle anonieme meldingen in Zaanstad, ook op het gebied van uitkerings- of zorgfraude.

Pak de portemonnee

De aanpak van ondermijning is een belangrijk speerpunt voor het nieuwe college. Voor de intensivering van de aanpak wordt de komende jaren extra geld uitgetrokken en werkt de gemeente samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. De opzet is om de crimineel sneller op de gevoeligste plek te raken, namelijk zijn portemonnee.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen