Concrete resultaten in de strijd tegen ondermijnende misdaad

Foto: Twitter / AndersNu

Het programma Ondermijning voor de aanpak van georganiseerde misdaad dat in het eerste kwartaal van dit jaar van start is gegaan, heeft al concrete resultaten laten zien.

Het meest zichtbaar voor de bevolking was de sluiting van een aantal (horeca)panden, maar er is meer gebeurd:

  • twee panden gesloten op grond van gevaar voor de openbare orde en veiligheid;
  • twee panden gesloten op grond van de Opiumwet;
  • drie panden gesloten op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV);
  • een horecavergunning ingetrokken;
  • een horeca vergunning geweigerd;
  • 23 hennepplantages ontmanteld (jaarcijfers);
  • zeven horecazaken aangepakt (tijdelijke sluiting en intrekking of weigering van een vergunning);
  • zestien personen ingeschreven in en zes uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen; beëindiging van een bijstandsuitkering.

Het programma Ondermijning bestaat uit zeven thema’s, die parallel aan elkaar opgepakt worden: het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), de horeca, fraude, illegaal gokken, ‘overige fenomenen’, de oprichting van een intern meldpunt en het bevorderen van maatschappelijke weerbaarheid.

Vermenging boven- en onderwereld

De aanpak van georganiseerde criminaliteit is één van de vier prioriteiten uit het Integraal Veiligheidsplan dat loopt tot en met volgend jaar. Het gaat dan om illegale activiteiten die een ondermijnend effect op de samenleving hebben. Zo kunnen gemeentelijke voorzieningen en beschikkingen (zoals vergunningen) ongewild misbruikt worden en kan er kan sprake zijn van verwevenheid tussen boven- en onderwereld.

Het afgelopen jaar – en met name de afgelopen periode – is de burgemeester als het daartoe bevoegde gezag vaker overgegaan tot de sluiting van panden. Het Bibob-beleid is geactualiseerd en inmiddels in werking getreden. De komende periode wordt de nadruk gelegd op het vergroten van de bewustwording en de kennis bij de eigen ambtenaren.

Over de gemeentegrens

In het RIEC werkt de gemeente Zaanstad samen met partners om onwenselijke organisaties met tentakels tot buiten de eigen gemeentegrenzen aan te pakken. Op dit moment lopen er volgens het college negen zaken, waaronder een complexe. De onderzoeken hebben onder meer betrekking op arbeidsuitbuiting en/of mensenhandel, malafide horeca en schijnconstructies, georganiseerde drugshandel, fraude, heling en witwassen.

Adresfraude

Iemand die met een verkeerd woonadres in de Basisregistratie Personen (BRP) staat, kan daarmee adresfraude plegen en misbruik maken van regelingen als kinderbijslag en studiefinanciering. Of door (belasting)schulden en boetes te ontwijken. Sinds september zijn bij wijze van proef twee toezichthouders toegevoegd om de gegevens te checken.

In een pilot met meerdere afdelingen wordt de komende maanden geprobeerd om een scherper beeld te krijgen van woon- en adresfraude. Begin dit jaar werd al begonnen met een intensieve controle van panden in de Russische Buurt in Zaandam, op onder andere illegale kamerverhuur, woonfraude en arbeidsuitbuiting.

Resultaten Russische Buurt

Daar zijn inmiddels negentien adressen bezocht, die twee signalen van arbeidsuitbuiting hebben opgeleverd, zestien personen die bij de gemeente onbekend waren, zes personen die al waren vertrokken maar nog niet uitgeschreven en drie mensen van wie de uitkering vragen opriep. Twee van de onderzoeken naar mogelijke steunfraude lopen nog.

Illegaal gokken blijkt een lastig te kraken fenomeen. Door de Kansspelautoriteit zijn inmiddels gecertificeerde toezichthouders opgeleid, die nu bevoegd zijn om overtredingen zelf te constateren en handhavend op te treden. Dat is al een horecabedrijf fataal geworden.

Wat betreft hennepteelt wordt door politie, woningbouwcorporaties, netbeheerder Liander en gemeenten samengewerkt om een einde te maken aan ongewenste ontwikkelingen in de provincie. Van de tot dusver in 2017 in Zaanstad ontmantelde 22 hennepplantages zaten er zes in een bedrijfslocatie en zestien in een woning: acht maal een huurwoning van een corporatie en acht maal een woning van een particulier.

Wantrouwen

De strijd tegen ondermijning vraagt in de gemeentelijke organisatie om wantrouwen, schrijft het college aan de gemeenteraad. ’Waar de gemeente normaal gesproken gericht is op dienstverlening, snelheid en service, is de aanpak van ondermijning juist gebaat bij een gezonde argwaan, het zorgvuldig voeren van procedures en geen haast om zaken geregeld te krijgen. We gaan met afdelingen in gesprek hoe je beide benaderingen kunt organiseren in de werkprocessen.’

Daarnaast moeten inwoners worden gestimuleerd om criminaliteit niet als een fact of life te zien. ‘Bewoners die bewust meldingen durven te doen over hun directe omgeving of gemeenschap zijn zeldzaam en zijn ook kwetsbaar. Daarom wordt eerst grondig bepaald op welke wijze we bewoners hierbij kunnen betrekken, zonder hen onnodig risico’s te laten lopen. Hierover zijn we in gesprek met allerlei gemeenten en instanties die hier ervaring mee hebben.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen