Japanse duizendknoop kan maaien van bermen in de weg zitten

Foto: IVN Zwolle

De Japanse duizendknoop is niet alleen een bedreiging voor het wegverkeer omdat de plant dwars door het wegdek kan groeien, maar ook omdat hij niet zomaar gemaaid kan worden op plekken waar hij hinderlijk is voor het zicht op medeweggebruikers.

Dat het onkruid zo hoog kon opschieten in de middenberm van de Provincialeweg in Zaandam, is omdat de Japanse duizendknoop daar gesignaleerd was. Het leidde afgelopen maand tot een ongeval ter hoogte van het benzinestation van Lukoil toen een automobilist wilde keren en een tegemoetkomende wagen over het hoofd zag.

Nieuwe aanwas voorkomen

De gemeente wachtte echter met maaien vanwege de Japanse duizendknoop, antwoordt het college op vragen van Democratisch Zaanstad. De woekerplant is niet alleen berucht om zijn vernietigende groeikracht, maar ook omdat het kleinste stukje plant al kan leiden tot een nieuwe aanwas.

De landbouwuniversiteit van Wageningen adviseert gemeenten daarom om de Japanse duizendknoop uit het reguliere maaiprogramma te halen: het risico is groot dat hij anders op nog meer plekken opduikt omdat er resten aan mens of machines zijn blijven hangen.

De gemeente Zaanstad bestrijdt de Japanse duizendknoop met kokend water: vijf keer per jaar worden ze daarmee overgoten in de hoop dat de plant aan uitputting ten onder gaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen