Verlof uit de gevangenis moet in de toekomst verdiend worden

Foto: Google Street View

Gevangenen moeten in de toekomst hun verlof verdienen en kunnen dat niet langer claimen als een recht. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) presenteert vandaag zijn kabinetsvisie, met een volledige hervorming van het gevangenisregime.

Volgens Dekker is het verlof nu te vrijblijvend: ‘We willen dat het niet voor de lol is, maar dat het een doel heeft,’ zei hij tegen De Telegraaf. Wie zich op dit moment misdraagt in de gevangenis kan gestraft worden met een paar dagen achter een gesloten celdeur, zonder dagprogramma en televisie. Dat maakt volgens Dekker weinig indruk.

Buiten werken, binnen slapen

Gevangenen die hun best doen voor hun terugkeer in de samenleving mogen straks na het uitzitten van twee derde deel van hun straf al wel buiten de gevangenismuren aan het werk, maar moeten nog binnen de muren slapen. Daarvoor worden speciale afdelingen ingericht.

Andere maatregelen zijn dat bezoekers die een telefoon voor een gedetineerde de gevangenis in smokkelen gestraft kunnen worden en dat bewaarders in cellen gevonden telefoons mogen uitlezen om te achterhalen wat ermee is gedaan.

Nog geen reacties uit het veld

Het gevangeniswezen en de vakbonden hebben nog niet gereageerd op de voorstellen van het kabinet. Onlangs bleek uit een uiterst kritisch rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid vindt dat de kwaliteit in zes gevangenissen, waaronder die in Westzaan, in de meeste gevallen onder de maat is.

De inspectie concludeerde dat randvoorwaarden als goed opgeleid personeel, de interne veiligheid en de omgang met gevangenen onvoldoende zijn. Dat levert op de korte termijn risico´s op voor personeel en gedetineerden en (op de langere termijn) voor de effectiviteit van de tenuitvoerlegging van gevangenisstraffen. Hoe het veld de nieuwe aanpak in dat licht ziet, moet nog blijken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen