Rechter verbiedt en ontbindt motorclub Satudarah

Foto: Flickr

Satudarah wordt met onmiddellijke ingang verboden en ontbonden, zo heeft de rechter bepaald. Afgelopen september werd in Zaandam nog huiszoeking verricht in een pand van de omstreden motorclub, in het kader van een landelijk onderzoek.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank in Den Haag in een civiele procedure gevraagd om de club te verbieden en te ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.

De rechter is het daarmee eens. Ook de chapters en support clubs vallen onder het verbod. Clubhuizen moeten dicht en alle uiterlijke kenmerken, zoals de hesjes en jassen met het logo van Satudarah moeten uit het straatbeeld verdwijnen.

‘Zinloos’

Satudarah had gesteld dat een verbod zinloos is, omdat de leden zich onder een andere naam zullen hergroeperen. De rechtbank acht dat ‘niet geheel ondenkbaar’, maar ‘dat neemt echter niet weg dat met de verbodenverklaring Satudarah ter ziele is gegaan en dat aan alles wat met het uiterlijk vertoon van Satudarah verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken een einde komt’.

Liquidatie vermogen

Bovendien wordt het vermogen van de vereniging geliquideerd. ‘Een doorstart van de activiteiten van Satudarah is voor zover niet onmogelijk dan toch in ieder geval aanzienlijk bemoeilijkt, en dat alleen al is voldoende reden de verbodenverklaring uit te spreken.’

Zo’n 100 Satudarah-leden waren vanmorgen aanwezig bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de rechtbank de zaak behandelde. Eind vorig jaar verbood de rechter ook al motorclub Bandidos, maar dit verbod is nog niet van kracht omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure gestart om de Hells Angels te verbieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen