112

Huiszoeking in verband met landelijk Satudarah-onderzoek in Zaandam

Foto: Flickr

De politie heeft vandaag drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah aangehouden en 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzocht. Dat gebeurde onder meer in Zaandam.

Eerder deze maand werd in Assendelft al een 33-jarig lid van de motorclub in zijn woning opgepakt op verdenking van afpersing, samen met een 54-jarige man uit Heerhugowaard.

De Satudarah-leiders worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel. De arrestanten zijn twee mannen van 40 en 37 jaar in Tilburg en een man van 48 uit Maastricht. Bij de huiszoekingen is beslag gelegd op 750 gram MDMA, een shotgun, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’s, tien kostbare horloges en een grote hoeveelheid documenten en digitale gegevensdragers, zoals computers en mobiele telefoons.

Zelfde hoofdrolspelers

Onder de verdachten is Angelo M. (40) uit Tilburg , de wereldwijde leider van Satudarah. Ook zijn broer Xanterra M. (43), die president is bij de club is verdachte. De broers werden eerder dit jaar nog veroordeeld in een grote, langslepende drugszaak. De derde arrestant is Paul M. (48), een prominent clublid uit Maastricht die vorig jaar werd veroordeeld voor wapenhandel. Alle drie waren op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep in hun zaken.

Aan de actie namen 200 politiemensen, negen rechters-commissarissen en zestien officieren van justitie deel. De politie werkt in het onderzoek samen met de Fiscale Opsporingsdienst. Satudarah is een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang (OMG). De club is van zeven chapters in 2011 gegroeid naar 97 in 2016, waarvan 61 chapters in het buitenland. In Nederland telt de club ongeveer 900 leden. Het strafrechtelijk onderzoek naar de OMG is in 2016 begonnen door de landelijke recherche, het landelijk parket en het functioneel parket.

De aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen