112

Satudarah-lid in Assendelft opgepakt op verdenking van afpersing

Foto: Flickr


Een 33-jarige Assendelver en een 54-jarige man uit Heerhugowaard zijn thuis aangehouden op verdenking van afpersing. Beiden zijn lid van Satudarah.

Een van de verdachten is volgens de politie ‘een prominent bestuurslid’ van de motorclub. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten zijn ‘een groot geldbedrag’ en een aantal vuurwapens gevonden. Ook werden een Harley-Davidson, een Audi A6 en en Audi Q7 in beslag genomen.

Vorig jaar december kwamen leden van Satudarah in Zaanstad in het nieuws na de mishandeling van een 20-jarige man in een café op de Dam in Zaandam. Het slachtoffer had verwondingen aan zijn hoofd. De vier leden van de motorclub die om hem heen stonden, mannen van 23, 27, 29 en 31 jaar uit Zaandam en Zaandijk, werden aangehouden. Bij hun arrestatie werd pepperspray gebruikt. Drie van de arrestanten werden al snel weer vrijgelaten.

Molukse roots

Satudarah MC werd in 1990 opgericht door negen voornamelijk Molukse vrienden, die in de Molukse wijk in Moordrecht woonden. Zij hadden een voorliefde voor het motorrijden en noemden zich de ‘erfgenamen der Molukse krijgers’. Op het beeldmerk van de club is een Alfoerse krijger afgebeeld. De motorclub is sinds de oprichting gegroeid tot 85 afdelingen wereldwijd, waarvan bijna 40 in Nederland. In 2015 werd Satudarah in Duitsland verboden.

In 2010 startte justitie in Nederland een groot onderzoek naar onder meer een groep leden van de motorclub in Tilburg. Er waren invallen in clubhuizen, bij leden van Satudarah thuis en ook in het buitenland werden verdachten opgepakt. De politie nam grote partijen drugs, grondstoffen voor drugs en wapens – waaronder een raketwerper – in beslag.

Rechtszaak

Twee verdachten in de zaak waren de twee hoogste leiders van Satudarah: de van oorsprong Molukse broers Angelo en Xanterra M. In totaal stonden na jaren van onderzoek uiteindelijk eind vorig jaar veertien verdachten terecht. Dat proces in Breda richtte zich niet op het lidmaatschap van Satudarah, maar op dat van een criminele organisatie waar ook niet-leden van de motorclub aan deelnamen.

De leiders van de Tilburgse afdeling van Satudarah kregen na veel hogere eisen van het Openbaar Ministerie celstraffen van ruim twee en bijna vier jaar voor de productie van synthetische drugs, wapenbezit en witwassen. De twaalf anderen werden ook veroordeeld, maar volgens de rechtbank was in geen van de gevallen het lidmaatschap van een criminele organisatie bewezen. Het OM ging om die reden in hoger beroep. Die zaak heeft nog niet gediend.

‘De stad uit’

De rust is hiermee echter nog niet weergekeerd rond de Tilburgse afdeling van Satudarah. Afgelopen maand werd na tussenkomst van de rechter het stamcafé van de leden tijdelijk gesloten en burgemeester Peter Noordanus heeft de motorclub de wacht aangezegd. ‘Deze motorclub gaat de stad uit. De vraag is alleen nog wanneer’, zei hij afgelopen maart op een conferentie met Brabantse burgemeesters over de bestrijding van criminaliteit.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen