112

Bestuurders die vandaag rode kruizen negeerden riskeren rijverbod

Foto: Daniël Hees

Automobilisten die vanmorgen meerdere rode kruizen hebben genegeerd op de verbindingsweg van de A10 naar de A8 richting Zaandam, zijn op de foto vastgelegd.

Die weg was eerder op de dag afgesloten door een ongeluk ter hoogte van knooppunt Coenplein. Hoe dat voor de betrokkenen is afgelopen is nog niet bekend. De weg was nog steeds afgesloten toen volgens de VerkeersInformatieDienst verschillende automobilisten de weg alweer gebruikten en daarbij de rode kruizen negeerden.

Zie het filmpje dat de VID daarvan deelde via Twitter: https://twitter.com/vid/status/906473232320081920/photo/1

Dat kan bijzonder gevaarlijk zijn omdat er na een ongeluk vaak nog mensen op de snelweg lopen om eventuele wrakstukken op te ruimen. Om 13:15 uur ging de weg weer open voor alle verkeer. Even na 13:00 uur werd de wisselbuis al geopend, waardoor het verkeer richting Zaandam weer op gang kwam.

Het negeren van een rood kruis boven een rijvak levert in elk geval een confrontatie met het Openbaar Ministerie en een hoge boete op. Het is sinds 1 januari 2015 aangemerkt als ‘hufterfeit’. Tot dat jaar leverde de overtreding een boete van 230 euro op, maar sindsdien beoordeelt het Openbaar Ministerie het gepleegde feit en lopen overtreders het risico voor de strafrechter te moeten verschijnen. Zij riskeren een rijverbod.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen