Verbouwen wordt gestimuleerd, maar plaatsen puinbak is relatief duur

Foto: Hedwig Heeren

Nederlandse gemeenten bepalen zelf hoeveel precariobelasting ze heffen voor het plaatsen van een bouwcontainer op openbaar terrein. Uit een inventarisatie van Afvalcontainershop blijkt dat in 50,3 procent van de gemeenten plaatsing gratis is, terwijl 42 gemeenten minimaal 100 euro rekenen. In die groep zit Zaanstad.

Het is in de politiek in Zaanstad een terugkerend verhaal: we hebben veel oudere woningen die niet duurzaam zijn en dan tellen we de problematiek van verzakkende funderingen nog niet eens mee. Om bewoners te stimuleren hun huizen aan te pakken worden daarom allerlei douceurtjes bedacht.

Onontbeerlijk

Onontbeerlijk bij elke verbouwing zijn bouwcontainers voor sloopafval. Die zijn al niet goedkoop, maar het plaatsen zal dan wel gratis zijn, toch? Nou nee: in Zaanstad kost een bouwcontainer van zes kubieke meter op de stoep dit jaar 78,90 euro per veertien dagen. Bij de gemeenten die kosten in rekening brengen, bedragen de kosten gemiddeld 70,96 euro.

Het onderzoek van Afvalcontainershop hield twee weken aan, omdat de meeste puinbakken na die periode weer zijn opgehaald. Funderingsherstel is binnen die periode echter niet gepiept en soms staan er maanden containers voor de deur. Dat kan de prijs dus aardig opdrijven.

Zaanstad boven landelijk gemiddelde

De gemiddelde prijs van het plaatsen van een bouwcontainer in Nederland is 35,01 euro, een tiende van de duurste gemeente: dat is Blaricum met een prijskaartje van 350 euro per twee weken. Gekeken naar de provincies is het plaatsen van een bouwbak het goedkoopst in Groningen en het duurst in Noord-Holland.

Vergunning

In Zaanstad geldt dat het is toegestaan om maximaal vier ‘bouwobjecten’ (denk aan puinbakken, steigers, keten, pompinstallaties, eco-toiletten, funderingspalen, stenen, cement, zand en tegels) te plaatsen indien een openbare plek niet langer dan 30 dagen achtereen wordt ingenomen. Dat is een algemene regel. Moet een container langer blijven staan, dan moet een vergunning worden aangevraagd.

Melding noodzakelijk

Ook wanneer geen vergunning nodig is, moet er een melding bij de gemeente worden gedaan voor het plaatsen van een bouwbak. Die melding is gratis, maar de aanvraag van een vergunning kost 60 euro. Dat is het bedrag dat moet worden betaald voor het in behandeling nemen van de aanvraag: het geld moet ook worden betaald alsde aanvraag wordt afgewezen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen