Lek rond sollicitatie Jan Hamming in Den Bosch heeft grote gevolgen

Het stadskantoor in Den Bosch: bijna de werkplek van Jan Hamming.
Het stadskantoor in Den Bosch: bijna de werkplek van Jan Hamming.
Foto: Google Street View

De politie heeft de telefoongegevens van een verslaggever van het Brabants Dagblad opgevraagd in de zaak rond de benoeming van een nieuwe burgemeester in Den Bosch, waarvoor ook Jan Hamming in de race was tot hij voor Zaanstad koos.

Later bleek dat hij bovenaan had gestaan bij de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die een aanbeveling moest samenstellen – maar dat had nooit naar buiten mogen komen. De uiteindelijke keus viel na het afhaken van Hamming op Jack Mikkers, de tweede keus van de commissie. Het Brabants Dagblad bracht de zaak naar buiten en daarop deed commissaris van de Koning Wim van Donk aangifte wegens het schenden van de vertrouwelijkheid.

Vorig jaar augustus werd een lid van de vertrouwenscommissie aangehouden die zou hebben gesproken hebben met een oud-wethouder. De laatste werd in februari aangehouden, omdat hij de bron zou zijn geweest van journalist Jos van de Ven. En om dat te bewijzen vroef de politie toestemming om diens telefoongegevens in te zien. ‘Een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk,’ aldus hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad in zijn eigen krant.

Gerechtvaardigd

Justitie vindt het lekken van de vertrouwelijke informatie in deze zaak dermate ernstig dat het middel gerechtvaardigd is om de twee verdachten voor de rechter te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen