Ziekenhuizen hebben geen geld genoeg voor stageplekken verpleegkundigen

Foto: Pixabay

Terwijl onder meer het Zaans Medisch Centrum de grootste moeite heeft om de personele bezetting rond te krijgen, geldt bij elf van de zeventien opleidingen verpleegkunde komend studiejaar een numerus fixus. De maximale instroom is ingegeven door het feit dat er in ziekenhuizen niet genoeg stageplekken zijn.

Volgens de Volkskrant van vandaag zijn er momenteel rond 120.000 vacatures in de zorg en stijgt vooral de vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden. Maar de meeste ziekenhuizen zouden het geld niet hebben om veel stageplekken aan te bieden: er wordt momenteel onderhandeld over de vergoeding die ze daarvoor van het Rijk ontvangen.

Stages zijn voor vooral voor eerste- en tweedejaars studenten verpleegkunde essentieel om het vak in de vingers te krijgen, maar daarbij is ook veel begeleiding nodig. Ouderejaars zouden nu soms als medewerker worden ingezet en weinig tot geen begeleiding meer krijgen.

Handig

Een aantal hogescholen ziet een numerus fixus ook als handig middel om vooraf te weten hoeveel lokalen en docenten ze beschikbaar moeten hebben, aldus het artikel in de Volkskrant. In de Randstad maken de opleidingen daarom onderling afspraken over de maximale aantallen studenten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen