Wellicht minder bedden in Zaans Medisch Centrum wegens personeelstekort

Foto: Pixabay

De ziekenhuizen in Zaandam, Purmerend en Hoorn kampen momenteel met een schreeuwend tekort aan verplegend personeel. Volgens het Noordhollands Dagblad kan daardoor niet worden uitgesloten dat op korte termijn bedden moeten worden ’geblokkeerd’.

In de zomer zou dat niet tot noodsituaties leiden omdat dan veel mensen op vakantie zijn, aldus de krant. Maar bij het Zaans Medisch Centrum zijn momenteel zo’n twintig vacatures op de hartafdeling, de dialyseafdeling en de spoedeisende hulp en het tekort is niet nieuw: bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ en directeur Sonja Kersten van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland luidden vorige zomer al de noodklok en spraken van ‘een structureel en urgent probleem’ binnen de sector.

Het dwingt zorginstellingen tot het geven van hogere salarissen, bonussen en en zelfs huisvesting om personeel aan te trekken. Maar dat is slechts ‘symptoombestrijding’ volgens Klink. Hij pleitte voor een verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en de wijkverpleging, om de personele druk in ziekenhuizen te verlagen. Ook zouden zorgverzekeraars en gemeenten op regionaal niveau beter moeten samenwerken.

Gemeenten zouden in de visie van de oud-minister bijvoorbeeld een rol kunnen spelen bij opnames van licht verstandelijk gehandicapten, die in veel gevallen te voorkomen zouden zijn als zij via de gemeente begeleiding van een buddy zouden krijgen. ‘Zo ben je met een fractie van het geld en de personele lasten klaar.’

Wijkverpleegkundigen

Er is ook een groeiende schaarste aan wijkverpleegkundigen. De brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en Zorgverzekeraars Nederland leverden een maand geleden een nieuw kwaliteitskader wijkverpleging in bij het Zorginstituut Nederland.

Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de wijkverpleegkundige naast de huisarts een verbindende schakel in de wijk wordt: de huisarts als de generalist op medisch niveau, de wijkverpleegkundige op verpleegkundig niveau. Wijkverpleegkundigen moeten ook de verbinding maken met het lokale ziekenhuis en het sociale domein van gemeenten. De verwachting is dat de zorg daardoor minder gefragmenteerd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen