Twijfel bij POV, PVV en DZ over geldigheid koopcontract moskeegrond

Foto: Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft

De POV, PVV en DZ willen op korte termijn de originele koopovereenkomst voor de moskeegrond in Assendelft tussen de gemeente en de stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft zien, zonder weggelakte namen en adressen. Dit ‘omdat er bij meerdere partijen ernstige twijfels bestaan over de juridische geldigheid van deze overeenkomst.’

De Partij voor Ouderen en Veiligheid kreeg op 24 mei van het college een kopie van de koopovereenkomst, waarop het adres van de stichting en de namen van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester van de stichting onzichtbaar waren gemaakt. Die openbare informatie is inmiddels wel bekend, via een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Geheimhouding

Desondanks weigert het college volgens de drie partijen het origineel in zijn geheel te laten zien tot daar binnen het dagelijks bestuur een besluit over genomen is en dan nog alleen onder geheimhouding. Daar nemen de fracties geen genoegen mee.

In de wel verstrekte kopie is volgens Democratisch Zaanstad, de PVV en de POV gegoocheld met data en zijn veranderingen in de tekst niet door beide partijen geparafeerd, waardoor het document niet rechtsgeldig zou zijn.

Kán worden ontbonden?

De partijen zijn bovendien gealarmeerd door de manier waarop het Bibob-onderzoek als ontbindende voorwaarde in te tekst is opgenomen: ‘Deze overeenkomst kan door verkoper worden ontbonden indien uit onderzoek blijkt dat er sprake is van ernstig gevaar zoals bedoeld in de wet Bibob. Kán worden ontbonden, dus – en niet ‘wordt ontbonden’. Wat betekent dit precies, willen de fracties van het college weten.

Ook zien ze graag meer details over dat onderzoek tegemoet: wie gaat het uitvoeren, wat wordt er precies onderzocht en is het al begonnen?

De fracties voeren ook nog aan dat het nooit tot ondertekening van het koopcontract had mogen komen zonder een voorafgaand debat in de gemeenteraad, vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen