Jan Hamming had ook burgemeester Den Bosch kunnen worden

Foto: Pixabay

Het Brabants Dagblad meldt dat de beoogde nieuwe burgemeester van Zaanstad, PvdA’er Jan Hamming (50), ook de favoriete burgemeesterskandidaat van ‘s Hertogenbosch was.

Hamming heeft echter, volgens het Brabants Dagblad, op het laatste moment voor Zaanstad gekozen. Hij wist zelf niet dat hij bovenaan stond in de Noord-Brabantse gemeente. Dat is gelekt uit de vertrouwenscommissie van de Bossche gemeenteraad. Na het terugtreden van Hamming is de partijloze nummer twee Jack Mikkers, nu nog burgemeester van Veldhoven, voorgedragen.

Ook ging het Brabants Dagblad uitgebreid in op de werkwijze en keuzes van de vertrouwenscommissie, die bestond uit de elf fractievoorzitters van de gemeenteraad van Den Bosch. Met de kop ‘Hier moet Den Bosch het mee doen’ insinueert de redactie van de krant dat Mikkers een tweederangs kandidaat zou zijn. Ook de Vughtse burgemeester Roderick van de Wortel (VVD) zou gesolliciteerd hebben, maar viel af met het advies ‘het eerst eens in een andere stad te proberen’.

Geheimhoudingsplicht

Leden van de vertrouwenscommissie hebben nadrukkelijk een geheimhoudingsplicht. Nu blijkbaar uitgebreid is gelekt, is het zeer waarschijnlijk dat aangifte zal worden gedaan. Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) zal in ieder geval niet blij zijn met de ontstane situatie. Die kan ertoe leiden dat geïnteresseerden voor een burgemeesterspost niet langer solliciteren uit angst voor imagoschade wanneer ze ernaast grijpen. Voor kandidaten die actief zijn als burgemeester of wethouder en weg willen, kan hun sollicitatie vragen oproepen over hun functioneren in de gemeente waar ze (blijven) werken.

Maar zo weten we nu bijvoorbeeld ook dat Tweede-Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen naar de post van burgemeester in Den Bosch solliciteerde. Volgens het Brabants Dagblad mocht de justitiewoordvoerster van het CDA niet eens op gesprek komen bij de vertrouwenscommissie: ‘Die had geen fiducie in haar. Van Toorenburg staat bekend als arrogant en wordt daarom bedankt.’

De rel in Brabant en de steun voor de betrokkenen staat in schril contrast met de ontvangst van het nieuws dat Jan Hamming naar Zaanstad gaat. Met Theo Hiddema (advocaat en Kamerlid voor Forum voor Democratie) voorop toog omroep PowNed de Zaanstreek in om aan te tonen dat burgemeestersbenoemingen een ‘kartelbaantjescarroussel’ zijn en dat Zaankanters dat heel goed door hebben. Na de afstraffing van de PvdA bij de laatste verkiezingen lijkt een sfeer te zijn ontstaan waarin menigeen niet wars lijkt van een Burufsverbot voor sociaaldemocratische politici vanwege vermeende politieke machinaties.

Zaanstad

In Zaanstad bestond de vertrouwenscommissie uit acht raadsleden, die in de raadsvergadering van 20 april 2016 werden benoemd. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad wilden daar volgens de berichten zelf niet in plaatsnemen, maar beide partijen eisen nu wel een onderzoek naar de gang van zaken. De commissie selecteerde kandidaten uit alle sollicitaties en voerde met elk van hen een of meerdere gesprekken. Aan het einde van dat traject droeg de vertrouwenscommissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad, die vervolgens het laatste woord had.

In de vertrouwenscommissie zaten:

Armagan Babaoglu (VVD)
Joke Havik (ZIP)
Paul Laport (GroenLinks)
Sanna Munnikendam (D66)
René Tuijn (PvdA)
Christa Neefjes (CristenUnie)
Ruud Pauw (Rosa)
Patrick Zoomermeijer (SP)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen