Cultureel gezien heeft onze gemeente niet veel te bieden

Foto: Google Street View

De provincie Groningen heeft cultureel gezien het meeste te bieden van alle provincies, gevolgd door Zeeland en Noord-Holland. Wat de 50 grootste gemeenten betreft leidt Amsterdam de dans – en staat Zaanstad op een uiterst magere 41e plek.

Volgens de nieuwe Atlas voor Gemeenten, een regionale cultuurindex die werd samengesteld door onder andere de Boekmanstichting, scoren alleen Vlaardingen, Roosendaal, Leidschendam-Voorburg, Haarlemmermeeer, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Lelystad, Almere en Nissewaard – in die volgorde – nog slechter dan Zaanstad.

De Top 10 wordt gevormd door Amsterdam, Maastricht, Leeuwarden, Utrecht, Delft, Groningen, Nijmegen, Haarlem, Dordrecht en Arnhem. Gelet is op omvang en variëteit van het culturele aanbod aan de hand van twintig indicatoren op de gebieden podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film. Volgens de Atlas is het cultuuraanbod in Amsterdam zes keer zo groot als in Nissewaard (Spijkenisse).

Aanbod gerekend naar inwoner

De onderzoekers verrekenden alle gegevens naar wat die betekenen per inwoner. Zo komt een matig bevolkte omgeving met veel aanbod hoog uit. De lage notering van het dichtbevolkte Rotterdam heeft vooral te maken met het geringe aanbod van cultureel erfgoed zoals monumenten in de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste stad.

Referendum

In Zaanstad wordt komende maand een referendum gehouden over de bouw van het Cultuurcluster bij het Zaandamse station, dat een boost zou moeten geven aan de culturele sector door de bundeling van veel activiteiten in hetzelfde gebouw. Tegenstanders vrezen dat dit zal leiden tot een verschraling van het aanbod in de dorpen – en een eerste indicatie daarvoor is het dreigende einde voor De Groote Weiver in Wormerveer – alsmede een financiële molensteen wegens de voorziene exploitatietekorten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen