Geen toestemming voor twee woongebouwen aan De Weer

Het geweigerde plan.
Het geweigerde plan.
Foto: Nunc Architecten

Het college wil geen medewerking verlenen aan de bouw van veertien starterswoningen en tien huizen voor senioren aan De Weer 24 in Zaandam. Daarvoor moest het bestemmingsplan worden gewijzigd, maar het ingediende plan stuit op weerstand: het is ‘vanuit stedenbouwkundig oogpunt onwenselijk’ en sluit niet aan bij het gemeentelijke beleid om Poelenburg een kwaliteitsinjectie te geven.

De aanvrager van de omgevingsvergunning is bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de afwijzing, maar die procedure is nog niet gestart. Voor een deel van de plannen zijn inmiddels nieuwe aanvragen ingediend, maar die moeten nog worden beoordeeld.

Te hoog

De ontwikkelaar wilde twee woongebouwen neerzetten aan De Weer op een terrein dat deels de bestemming groen heeft. Het college oordeelde dat het gebouw aan de kant van De Weer (met drie verdiepingen en een terugliggende vierde bouwlaag) te hoog was en daarmee niet passend in de omgeving, vooral gezien de naastgelegen bebouwing op de hoek De Weer/Dobbeven. Ook het gebouw aan de kant van de Dobbeven was te hoog.

In Poelenburg zijn bovendien al veel kleine en goedkope woningen aanwezig en nog meer huizen in deze categorie bijbouwen sluit niet aan bij het uitgangspunt van de Woonvisie dat daar kwalitatief hoogwaardige woningen aan dienen te worden toegevoegd. ‘De locatie is geschikt om in middeldure koop/huur te voorzien, hetgeen inwoners van de wijk de mogelijkheid biedt om door te stromen,’ aldus het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen