Aanbesteding verkoop perceel Willem Dreeslaan Zaandijk in de herkansing

Het perceel aan de Willem Dreeslaan in Zaandijk.
Het perceel aan de Willem Dreeslaan in Zaandijk.
Foto: Google Street View

Er komt een nieuwe ronde voor de verkoop van het gemeentelijke perceel Willem Dreeslaan 10 in Zaandijk, waar ooit de Bloedbank stond. De eerste aanbesteding – met een niet-openbare minimumgrondprijs – strandde: er was slechts één gegadigde die dat bedrag voor de grond bood, terwijl aan omwonenden was beloofd dat ze uit drie plannen zouden mogen kiezen.

De gemeente komt nu tegemoet aan de bezwaren van de bewoners tegen de gang van zaken. Het gaat om een bijzondere plek naast de geredde Zaandijkerkerk, waarvoor in 2016 kwaliteitseisen zijn neergelegd. Er moet een tiental woningen woningen worden gebouwd die voldoen aan criteria als ‘Zaanse herkenbaarheid, individuele en afwisselende bebouwing, variatie in kavelgrootte, mee-ontworpen erfafscheidingen aan de openbare ruimte, nokken in verschillende richtingen en hoogwaardig materiaalgebruik’.

Niets te kiezen

Doordat de vijf ontwikkelaars die reageerden op eentje na niet de prijs voor de grond wilden betalen die de gemeente in gedachten had, liep de eerste aanbesteding uit op een fiasco: er viel niets te kiezen. Er komt nu een nieuwe kans, waarbij de minimale grondprijs wel openbaar is. ‘Onverhoopt is de grondprijs doorslaggevend geworden, waar we juist op kwaliteit wilden selecteren,’ schrijft het college aan de raad.

Meer inschrijvingen verwacht

Gezien de huidige markt en het feit dat de minimumgrondprijs bekend wordt gemaakt, verwachten we dat er nu meer inschrijvingen zullen zijn.’ In de procedure is nu bepaald dat er ook bij minder dan drie inschrijvingen knopen worden doorgehakt. Bij twee inschrijvers worden beide plannen aan de buurt voorgelegd. Indien er maar één partij is, dan wint die de hoofdprijs.

In dat geval zal er alleen een planpresentatie aan de buurt plaatsvinden alvorens de grond wordt verkocht.’

Stem omwonenden

Mochten er twee plannen gelijk eindigen dan is de keuze van de selectiecommissie bepalend. Op basis van de ingediende plannen maakt de gemeente een top-3 voorselectie op basis van kwaliteit (30 procent) en duurzaamheid (30 procent). Vervolgens wordt het oordeel van de direct omwonenden gevraagd. Dat weegt voor 40 procent mee in de totaalbeoordeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen