Gemeente verkoopt perceel Willem Dreeslaan in Zaandijk voor woningbouw

Foto: Google Street View

De gemeente gaat het perceel Willem Dreeslaan 10 in Zaandijk verkopen via een nationale openbare aanbesteding. Er moesten volgens oude plannen tien woningen komen.

Op het adres was ooit De Woonmij Zaanstad gevestigd en daarna de Bloedbank. De woningbouwcorporatie ging in 2005 met Saenwonen op in het nieuwe Parteon. Nu maakt het perceel deel uit van de herontwikkeling van het gehele gebied rondom de Zaandijkerkerk, waarin elf appartementen voor begeleid wonen kwamen. Die werden ontworpen door Nunc Architecten (zie de artist impressions hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

De toren is nog steeds voor het publiek toegankelijk, zodat iedereen het uitzicht kan bewonderen. Ook is er een tentoonstellingsruimte met informatie over religieus erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Daarmee is een bezoek ook interessant voor toeristische bezoekers.

Herinrichting openbare ruimte

De provincie had voor de herontwikkeling van het gebied een subsidie van 949.881 euro verstrekt met strenge voorwaarden voor de planning. De verschillende onderdelen dienden uiterlijk eind 2016 klaar te zijn – een opgave die dus niet gehaald is. Het bedrag was met name bedoeld om de openbare ruimte rondom de kerk op een authentieke manier in te richten. De regeling werd in het leven geroepen voor beeldbepalende projecten in Noord-Holland binnen bestaand bebouwd gebied. De omgeving van de kerk is inmiddels wel aangepakt. Zo heeft het gebied een voetgangersvriendelijke inrichting gekregen en dezelfde hoogwaardige afwerking als de Lagedijk, met gebakken stenen, sierlijke lantaarnpalen en sfeervolle beukenhagen.

Brouwerij Hoop

Al voor de appartementen in de kerk het afgelopen voorjaar in gebruik werden genomen, opende brouwerij Hoop – met proeflokaal – de deuren naast de kerk (de beelden zijn van Hooyschuur Architecten).

 

 

 

 

 

 

 

Het perceel aan de Willem Dreeslaan was bedoeld voor tien koopwoningen in de vrije sector, waarvoor ook al een plan getekend is. Het is echter de vraag of de nieuwe eigenaar van de grond die ongewijzigd zal willen overnemen.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen