MAAK.meester Frits Palmboom sluit bouwen in het groen uit

Foto: Pixabay

Woningbouw in Zaanstad is ‘best ingewikkeld’, zegt stedenbouwkundige Frits Palmboom in een aardig artikel in Cobouw. En met stelligheid: ‘In het groen kan in Zaanstad gewoon niet gebouwd worden, omdat het gaat om waardevolle natuurgebieden en een landschap dat Zaankanters graag willen behouden.’

Afgesproken is dat de Metropoolregio Amsterdam er in de komende twintig jaar circa 250.000 tot 300.000 woningen bij moet krijgen, en 20.000 daarvan moeten in Zaanstad worden neergezet. Voor de schaalsprong naar 200.000 inwoners heeft de gemeente de komende jaren zo’n 27 miljoen euro uitgetrokken.

Frits Palmboom is aangesteld als MAAK.meester. De groei zal wat hem betreft door herbestemming van voormalige industriegebieden en bedrijfsterreinen, binnenstedelijke uitbreiding en transformatie moeten worden bereikt. Om ervoor te zorgen dat in de verschillende delen van de gemeente de uitbreiding komt die bij het specifieke karakter past, is het MAAK.plan in vier delen geknipt.

De deelgebieden

In het zuiden moeten de twee voormalige industrie- en distributieterreinen Hembrug en Achtersluispolder getransformeerd worden, in het centrum van Zaandam wordt verder gebouwd op de fundamenten van Inverdan, in het midden moeten Koog aan de Zaan en Zaandijk een mengeling blijven van wonen en werken en in het dorpsere noorden komen kleinschaliger woonprojecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen