‘Zaanse kleuren’ op Feest van de Mensheid’ op 23 juni

Het Feest van de Mensheid in 2022.
Het Feest van de Mensheid in 2022.
Foto: Ewien van Bergeijk

Om de verschillen en de overeenkomsten tussen mensen te vieren, vindt op zondag 23 juni het Feest van de Mensheid plaats nabij het Museum of Humanity op het Zaandamse Hembrugterrein, georganiseerd door acht Zaanse organisaties.

Zaanstad bestaat dit jaar 50 jaar en in de gemeente kun je niet om de kleurrijkheid van de mensheid heen. Er wonen mensen met naar schatting ruim 180 culturele achtergronden. ‘Nu kun je de nadruk op de verschillen en uitdagingen leggen, die er zeker zijn, maar waarom gaan we niet genieten van al die verschillende talen, gewoontes, gerechten en prachtige verschijningsvormen van de mensheid?’vragen de organisatoren zich af. Het Feest van de Mensheid is vrij toegankelijk voor alle Zaankanters.

Verbinden

Het programma begint om 13:00 uur en duurt tot uiterlijk 17:00 uur. De activiteiten vinden plaats op het grasveld naast Bind, op een steenworp afstand van Museum of Humanity. Het museum, FluXus, New Bees, Bind, de Mensenbieb, The Creative Factory, taalcafĂ© De Sluis en COA Zaanstad hebben samengewerkt om het evenement op poten te zetten. ‘We willen zo een podium bieden aan de diversiteit aan culturen die Zaanstad rijk is en mensen met elkaar verbinden,’ zegt Maurice Corver namens Museum of Humanity.

Kennismaken

Bezoekers kunnen deelnemen aan muziek- en dansworkshops en de Zaanse interculturele band New Moon Orchestra treedt op. Bij de Mensenbieb worden geen boeken maar mensen ‘gelezen’. ‘Interessante mensen die in Zaanstad wonen, maar die veel Zaankanters in het dagelijks leven niet snel spreken en ontmoeten,’ licht Corver toe. ‘Op het feest zijn veel nieuwkomers via het COA, New Bees en taalcafĂ© De Sluis. Zij verzorgen heerlijke hapjes uit diverse windstreken. Een makkelijke en leuke manier om kennis te maken en in gesprek te gaan. Bij Bind is de ontmoetingsplaats voor een drankje en om elkaar te leren kennen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen