Vertraging bouw De Tijdgeest voorlopig redding paardenkastanje

Foto: Wikimedia / Dominicus Johannes Bergsma

Inwoner Frank van Schagen doet een laatste poging om een prachtige paardenkastanje – ‘We noemen hem Kas’- te redden. Volgens hem gaat het waarschijnlijk om de oudste boom van Westerwatering, die aan het begin van deze eeuw als volwassen boom met de medewerkers van pensioenfonds PWZ, dat later is opgegaan in Achmea, meeverhuisde uit Purmerend.


‘Het personeel was er zeer aan gehecht. In Purmerend stonden er ook bankjes onder om een luchtje te scheppen. Heeft goud gekost, de verhuizing van die boom. Hij was toen al aardig uit de kluiten gewassen,’ citeert Van Schagen één van de personeelsleden. Het pand van PWZ/Achmea is inmiddels gesloopt, maar ‘Kas staat nog altijd fier overeind’. In en rond de fundering van het gesloopte gebouw is inmiddels ‘een prachtig natuurgebiedje ontstaan, waar ’s avonds een symfonie klinkt van kikkers en padden’.

Het is nu al een hele tijd stil rond de bouw van wooncomplex De Tijdgeest dat daar moet verrijzen. Dat geeft bewonderaars van de paardenkastanje tijd om te bereiken dat er door de bouwvakkers straks ‘een beetje voorzichtig om hem heen gewerkt’ zal worden. ‘Een tweede verhuizing gaat hij niet overleven, want hij heeft de bloedingsziekte,’ weet Van Schagen. Maar met wat liefde ‘kan hij nog tientallen jaren mee.’ Hij zoekt medestanders met ideeën om hem te helpen de boom te behouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen