Vertraging bij bouw De Heldin – De Stelling en De Tijdgeest

Een impressie van De Heldin / De Stelling.
Een impressie van De Heldin / De Stelling.
Foto: Gemeente Zaanstad / Architect Laurey

De bouw van de wooncomplexen De Heldin – De Stelling en De Tijdgeest in Westerwatering is vertraagd omdat de ontwikkelaars te maken hebben met hoge bouwkosten. Samen met de gemeente wordt bekeken of de bouw dit jaar alsnog kan starten, laat Zaanstad weten. De bouw van de Catharinatoren is afgelopen mei wel gestart.

Deze laatste woontoren bestaat uit 103 huurappartementen mer een geplande oplevering in het najaar van 2025. De Catharina komt op het voormalige terrein van NS Vastgoed. Op het punt van beginnen staat de bouw van De Kroon in de Mauritsbuurt, ten zuiden van het Volkspark. De voorbereidingen zijn al in volle gang en momenteel wordt het Bam-kantoor gesloopt. Na de bouwvak kan eind augustus worden begonnen met de daadwerkelijke bouw. Verder is voor de Mauritsbuurt 4 tot en met 10 ook een omgevingsvergunning afgegeven.

Moeizame ontwikkeling

De bouwkavel Cypressehout – Letterhout was eerder de plek van het Belastingkantoor en het naastgelegen braakliggende terrein. De gemeente praat al sinds het voorjaar van 2016 met ontwikkelaar en gezamenlijke grondeigenaar Woonfront over het het bouwplan De Heldin – De Stelling en één van de opties is nu om het ontwerp aan te passen om de kosten te drukken. Dit bestaat nu uit 449 appartementen, een commerciële ruimte op de begane grond, parkeergelegenheid en buitenruimten. Van de 449 woningen zijn er 24 sociale huur en 137 middenhuur. De sloop van het voormalige Belastingkantoor startte in oktober vorig jaar en gebeurt met de hand. De materialen worden gescheiden afgevoerd, zodat deze kunnen worden hergebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen