Anja Gerashchenko over de impact van oorlog in Café Fabriek

Anja Gerashchenko.
Anja Gerashchenko.
Foto: De Vonk

De voormalige Oekraïense burgemeester Anja Gerashchenko deelt op 3 juni in Café Fabriek haar persoonlijke ervaringen met en inzichten over de impact van de oorlog in haar geboorteland op het individu en de samenleving. Het interview wordt georganiseerd door debatcentrum De Vonk. De toegang is gratis, maar wel graag aanmelden.

De avond biedt ‘een unieke kans om de complexiteit van het leven in oorlogsgebied te begrijpen en de fragiliteit van vrede in een democratische context te belichten,’ aldus de aankondiging. Het verhaal van Gerashchenko begint in de turbulente periode in 2012, als de spanningen rond het presidentschap van Viktor Janoekovytsj in Oekraïne escaleren in gewelddadige uitbarstingen. ‘Gerashchenko, destijds getuige van nachtelijke onlusten, wordt geraakt door de kalme houding van een oudere vrouw te midden van de chaos, en beseft de diepere betekenis van moed en standvastigheid in tijden van angst.’

Nu, jaren later, staat Gerashchenko’s familie symbool voor veerkracht te midden van conflict. Het diepte-interview belicht de persoonlijke strijd en overwegingen van de voormalige burgemeester, die van haar familieleden die besloten naar het front te gaan, alsook de moed van haar ouders die standhielden nabij Charkov, ondanks de dreigende annexatie door Rusland. Gerashchenko, momenteel werkzaam als relatiemanager bij de gemeente Zaanstad, zal haar inzichten delen en na afloop van het gesprek vragen uit het publiek beantwoorden. De gespreksleider is Guido Van Beuzekom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen