Beperkte snelvaarontheffing De Deilings nu al thuis regelen

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Foto:

In het noordoosten van het Alkmaardermeer ligt De Deilings, waar het mogelijk is om van mei tot november te snelvaren edn te waterskiƫn met diverse soorten ontheffingen. Dit jaar kunnen personen met een beperkte snelvaarontheffing deel A via de website van het recreatieschap van tevoren al een deel B kopen.

Om alle dagen te kunnen varen, kunnen mensen een volledige snelvaarontheffing aanvragen. Hiervoor is een wachtlijst van circa een jaar. Wie zo’n ontheffing heeft ontvangt stickers om op de boot te plakken. Voor het doordeweeks varen is er een beperkte ontheffing, zonder wachtlijst. Mensen ontvangen dan per post een snelvaarontheffing deel A en moeten een kaartje kopen om deel B te ontvangen. Deel A en B vormen gezamenlijk een geldige ontheffing. Het kopen van een deel B ging altijd via een kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven, maar dat gaat vanaf dit seizoen anders.

Op de website kunnen mensen de gewenste datum en starttijd invullen om te gaan snelvaren. Het kaartje is twee uur geldig of tot zonsondergang en kost nog steeds zes euro per keer. De ontheffing en het (digitale) kaartje moeten aan boord van de boot zijn die op ontheffing deel A en B zijn ingevuld en aan toezichthouders en politie getoond kunnen worden. Uiteraard moeten daarnaast een vaarbewijs, het registratiebewijs van de boot en een identiteitsbewijs aan boord zijn.

Waterskiclub Akersloot

De SP en de Partij voor de Dieren in Zaanstad wilden eerder dit jaar dat de gemeente haar bijdrage aan het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer zou laten afhangen van een gefaseerd verbod op snelvaren in De Deilings. Vanaf 2030 zouden daarvoor dan geen ontheffingen meer mogen worden verleend. Dat leverde een gepassioneerd protest op van secretaris Dennis Woerdeman van de Waterskiclub Akersloot, die uitlegde dat ook veel Zaankanters aan de sport verknocht zijn. Een ruime raadsmeerderheid schoot daarop het voorstel van de SP en PvdD af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen