Westerwatering wordt voorlopig niet meegenomen op de lijst van Zaanse wijken waarvoor geen omzetvergunningen (toestemming voor kamerverhuur) worden afgegeven . De raad en de wethouder zijn daar in principe wel vóór, maar een meerderheid vreest een nieuwe tik op de vingers van de rechter . En dan is zo'n verbod achteraf een wassen neus geweest.
De rechter oordeelde eerder dat Zaanstad haar beleid voor verkamering onvoldoende onderbouwd had en stuurde de gemeente terug naar de tekentafel. Op dit moment lopen er nog twee gerechtelijke procedures die duidelijkheid moeten verschaffen over de juridische houdbaarheid van de aangepaste regels. Wethouder Harrie van der Laan wil daarover het liefst zekerheid alvorens er opnieuw tot een uitbreiding van de verbodsbepalingen wordt overgegaan. Hij zegde wel toe dat er in Westerwatering meer gehandhaafd gaat worden op illegale kamerverhuur.
Hij onderkent het probleem - en niet alleen in Westerwatering - maar benadrukt dat voor het verhuren van kamers aan drie of vier personen nu al overal in Zaanstad een vergunningplicht geldt. Nog meer mensen in één woning op kamers proppen is sowieso niet toegestaan. Zaanstad gaat nu wel uitzoeken waar de problemen met verkamering dermate groot zijn dat er een verbod op omzetvergunningen moet komen en met name de situatie in Westerwatering goed in beeld brengen.
Wat nu al wel geregeld kan worden is dat opkoopbescherming wordt ingevoerd voor woningen met een WOZ-waarde tot 390.000 euro. Die regeling gaat gelden voor alle Zaanse wijken en betekent dat een woning na de aankoop vier jaar lang niet verhuurd kan worden zonder vergunning. Zo'n vergunning komt er alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld wanneer een woning wordt aangeschaft voor de huisvesting van een eigen kind.