College niet tegen flexwoningen Oekraïners in Het Twiske

Foto: Google Street View

Zaanstad heeft er niets op tegen dat Oostzaan een vergunning krijgt voor de bouw van 21 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen in Het Twiske. PVV-raadslid Menno Barends vindt dat Zaanstad zich daar als participant in de gemeenschappelijk regeling voor het natuur- en recreatiegebied negatief over moet uitspreken, maar dat is het college niet van plan.

Nu eigenaar Staatsbosbeheer er geen bezwaar tegen heeft en Gedeputeerde Staten evenmin, ziet Zaanstad geen reden om dwars te gaan liggen. De woningen, opgebouwd uit 32 units, zijn bedoeld voor tijdelijke noodopvang en komen aan de rand van Het Twiske tussen de sporthal en het beheerkantoor. Het recreatieschap heeft als erfpachter de mogelijkheid om de plaatsing te weigeren, maar met het oog op de maatschappelijke urgentie van een goede opvang van Oekraïners besloot het bestuur daarvan om mee te werken aan de plaatsing. Het enige orgaan dat er nu nog een streep door kan zetten zijn Provinciale Staten.

Geen precedentwerking

Het college van Zaanstad voorziet ook geen bijzondere gevolgen voor de recreanten in Het Twiske en evenmin een precedentwerking. Barends betoogde in schriftelijke vragen dat de provincie aansluitend op het groene licht voor bouwen in Het Twiske ook de stikstofproblematiek rondom de Vrije Watering van tafel moest halen, maar dat is volgens het college appels met peren vergelijken. Ten eerste omdat bij de tijdelijke woonunits zowel in de aanleg- als in de gebruiksfase geen extra stikstofuitstoot optreedt door het gebruik van volledig elektrische apparatuur en ten tweede omdat bij het project Vrije Watering na een planaanpassing de stikstofproblematiek al is opgelost. Het bestemmingsplan is in aantocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen