Ruim 20 flexwoningen voor Oekraïners in Het Twiske

Foto: Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Staten waren al akkoord met de bouw van 21 tijdelijke woningen voor Oekraïense ontheemden aan de Twiskeweg naast huisnummer 107 in Oostzaan, nu beslissen Provinciale Staten er binnenkort over. De behuizingen worden geplaatst voor een periode van tien jaar. Ze komen binnen recreatiegebied Het Twiske, onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland.

De’ gemeente is verplicht om Oekraïense vluchtelingen op te nemen en wil de opvang graag mogelijk maken aan de Twiskeweg,’ aldus de provincie. Die moest daarvoor een ontheffing verlenen omdat binnen een natuurnetwerk nieuwe ontwikkelingen en activiteiten alleen onder bepaalde voorwaarden zijn toegestaan. De provincie heeft daarom als voorwaarde gesteld dat de gevolgen voor de natuur zoveel mogelijk worden beperkt. De Statencommissie Ruimte bespreekt het voorstel op 11 maart.

Compensatie

Met Oostzaan is ook afgesproken dat ter compensatie een ander deel van Het Twiske in het natuurnetwerk wordt opgenomen. Dit compensatiegebied ligt aan de zuidelijke rand van Het Twiske, op ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden van de woningen. Dit gebied heeft eenzelfde oppervlakte als het te bebouwen gebied. De gemeente diende eerder een ontheffingsverzoek in voor het plaatsen van 50 tijdelijke woningen op de locatie Zuideinde/Skoon. Deze locatie kan echter niet op korte termijn bouw- en woonrijp worden gemaakt. Vandaar dat Oostzaan een alternatief zocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen