Rosa niet zonder meer akkoord met nieuwbouw Bengalen

Foto: Gemeente Zaanstad / Rosa

Rosa wil met de rest van de raadsfracties van gedachten wisselen over nieuwe regels als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. Het draait om het betrekken van de raad bij het verlenen van vergunningen en de vraag wanneer iets politiek gevoelig ligt. Als voorbeeld draagt Rosa de nieuwbouw op de plek van pakhuis Bengalen in Koog aan de Zaan aan.

Na het opvragen van stukken kwam Rosa erachter dat een eerder verleende vergunning voor het verbouwen van het pakhuis aan de Zaan tot zes appartementen was ingetrokken toen dat vanwege de staat van het pand niet realistisch bleek en dat er vervolgens een aanvraag kwam voor nieuwbouw met zes appartementen. Die nieuwbouw wordt ongeveer even groot als de inmiddels gesloopte oudbouw, maar voor Rosa is er toestemming voor geven niet vanzelfsprekend.

Het inmiddels gesloopte pakhuis.

Op de impressie boven dit artikel is de nieuwbouw te zien met links Asia en rechts de historiserende nieuwbouw genaamd Kooger Hem. Het perceel aan de voormalige Koogersluis, met daarnaast ook het alom bekende Rijksmonument De Waakzaamheid ‘is kortom een hoekje van Zaanstad met een hoge historische waarde, en daar is met de eerdere nieuwbouw ook rekening mee gehouden,’ stelt fractievoorzitter Hans Kuyper in een agenda-initiatief. ‘Het plan voor het nieuwe gebouw Bengalen is weliswaar deels uitgevoerd in hout (menen wij te kunnen zien), maar modern van vormgeving. Tussen de bestaande bebouwing gaat het danig opvallen. Dat hoeft op zich niet altijd verkeerd te zijn, maar op deze plek is een nadere overweging ons inziens noodzakelijk.’

Een Algemene Maatregel van Bestuur bij de Omgevingswet stelt dat een omgevingsplan moet zijn gericht op ‘het voorkomen van aantasting van de omgeving van Rijksmonumenten, voorbeschermde Rijksmonumenten en monumenten die op grond van het omgevingsplan zijn beschermd, voor zover die monumenten door die aantasting worden ontsierd of beschadigd.’ De vraag is nu of dat het geval is in de directe omgeving van Bengalen.

Proces vaststellen

Zeker voor de noordelijke gevel, die recht tegenover De Waakzaamheid en pal tussen Asia en Kooger Hem gaat verrijzen moet in de visie van Rosa een vorm worden gevonden ‘die het historische karakter van dit mooie stukje Koog niet ‘ontsiert of beschadigt”. En daar zou de gemeenteraad in gekend moeten worden en ook het laatste woord over moeten krijgen. Hoe daarvoor een procedure ingeregeld moet worden is de volgende vraag die dan aan de orde komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen