College houdt vertrouwen in pais en vree op Zaanse Schans

Foto: X / Gloria Diaz

Het college gaat niet over de parkeertarieven die Stichting de Zaanse Schans bezoekers in rekening brengt en als die drie keer binnen anderhalf jaar de prijzen verhoogt mag dat gewoon. Wel gaat het college bij de stichting ‘aandacht vragen’ voor de gevolgen van die verhogingen voor de ondernemers, bewoners en omwonenden.

Dat schrijft het college in antwoord op vragen van Democratisch Zaanstad over hernieuwd gekrakeel op de Schans, waar de ondernemers zich buitenspel gezet voelen door de stichting. Onder meer de alsmaar stijgende parkeerkosten zijn daar een voorbeeld van. Om de verhoudingen op de Schans in goede banen te leiden is samenwerking tussen alle betrokken partijen een must, en daarbij zou een heldere rolverdeling veel ergernis kunnen voorkomen. Maar juist daar gaat het volgens een onderzoeksrapport mis: zo wordt daarin de rol van de gemeente als ‘diffuus’ omschreven.

Zaanstad haar rol als handhaver weer nadrukkelijker op moeten pakken en de stichting zou zich dan primair moeten focussen op haar rol als beheerder, was het advies. Volgens het college zijn hiertoe de eerste stappen al gezet in het proces om te komen tot duurzame exploitatiescenario’s voor de Zaanse Schans. ‘Er al een hernieuwde samenwerking waarbij alle partijen zijn uitgenodigd. Iedere partij, ook de gemeente, werkt daar vanuit zijn eigen positie en rol in mee maar wel in samenhang, wat ook moet resulteren in een duidelijke toekomstige rol- en taakverdeling.’

Kwartiermaker

Kortom: er is een nieuw begin gemaakt om te komen tot een verdienmodel voor alle partijen, waar al jaren over gesteggeld wordt, maar vooralsnog zijn daar geen concrete resultaten uitgekomen. Wel is een kwartiermaker aan de slag gegaan om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, inclusief die van de ondernemers. De verwachting is dat er in de tweede helft van dit jaar meer duidelijkheid komt over de mogelijke exploitatiescenario’s en daarmee over de beheersbaarheid van het gebied en de financiële onderbouwing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen