Opvoersetje op e-bike hebben wordt sowieso strafbaar

Foto: PxHere / CC0 Domaine Public

Minister Mark Harbers van Infrastructuur komt met een breed aanvalsplan om opgevoerde elektrische fietsen aan te pakken. Onderdeel daarvan is dat hij dit jaar nog de regelgeving gaat aanpassen, zodat mensen niet meer op de openbare weg mogen rijden wanneer zij een opvoersetje op hun elektrische fiets hebben geïnstalleerd.

Dat meldt de minister vandaag aan de Tweede Kamer. Op dit moment is het al verboden om met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg te rijden. Daarom zijn gashendels verboden én is het verboden om een opvoersetje ‘aan’ te hebben staan. Met de nieuwe regelgeving wordt het dus verboden om überhaupt zo’n setje op de elektrische fiets te hebben. ‘Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen een gevaarlijke ervaring heeft gehad met een opgevoerde e-bike,’ aldus Harbers.

Veel overtredingen

‘Een fatbike die er nog niet was toen je bij het oversteken in die richting keek, een elektrische fiets die op het overvolle fietspad gevaarlijke inhaal-manoeuvres maakt, of een fietser die door zijn hoge snelheid een veel te ruime bocht maakt. Enorm gevaarlijk, niet voor niks is het voor deze voertuigen verboden om trapondersteuning te hebben boven de 25 kilometer per uur. Helaas zie ik dat dit verbod nog regelmatig wordt overtreden. Daarom ga ik aan de slag met een wijziging van de regelgeving waardoor het voor gebruikers duidelijk is wat niet mag.’

Makkelijk te omzeilen

Doordat de bestaande opvoersetjes nu heel makkelijk ‘uit’ en ‘aan’ te zetten zijn, kan een illegale rijder het uitzetten als de politie in zicht is en weer inschakelen nadat de politie is gepasseerd. Met de nieuwe regelgeving kom je op deze manier niet meer onder een boete uit. Het is en blijft verboden om rond te rijden op een opgevoerde elektrische fiets. Daarvoor geldt nu al een boete van 310 euro. Alleen als dit vervoermiddel door de RDW is goedgekeurd als bromfiets of snorfiets, mag het de weg op. Dan gelden dus ook bijvoorbeeld een minimumleeftijd en een rijbewijs- en helmplicht.

https://twitter.com/rtvzaanstreek/status/1773319349215834353

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen