Lachgascilinders in de berm altijd nog beter dan bij het afval

De lachgascilinders in Wijdewormer.
De lachgascilinders in Wijdewormer.
Foto: Gemeente Wormerland

Onder het viaduct van de A7 op de Zuiderweg in Wijdewormer is vorige week een groot aantal lachgascilinders gevonden. De buitendienst van Wormerland heeft er liefst maar liefst 65 opgeruimd.

Het recreatieve gebruik van lachgas is verboden en slecht voor de gezondheid, maar het weggooien van cilinders langs de kant van de weg jaagt gemeenten op kosten. Ze zijn gratis in te leveren bij de milieustraten van HVC op bedrijventerrein Molletjesveer in Wormerveer en aan de Symon Spiersweg in Zaandam. Ze bij het restafval gooien is zo mogelijk een nóg slechter idee dan in de natuur, want ze kunnen in de vuilniswagen of in de verbrandingsoven ontploffen. Dat leidt tot onveilige situaties en hoge kosten.

Statiegeld

Het Amsterdamse afvalbedrijf AEB gaf mensen zelfs een inleverpremie van tien euro per lachgascilinder, maar is daar weer mee gestopt. HVC deed eind vorig jaar een proef met statiegeld voor inwoners van Velsen, Heemskerk en Beverwijk en keerde tijdelijk vijf euro per cilinder uit, maar heeft nog niet bekendgemaakt wat de vervolgstappen na deze pilot zullen zijn. Het kabinet is er geen voorstander van dat bedrijven of gemeenten statiegeld gaan geven op een illegaal product, omdat dit het gebruik niet bepaald ontmoedigt. Maar het is niet verboden.

De politie wacht niemand op die met een cilinder aankomt bij een milieustraat, maar omdat het sinds 1 januari 2023 verboden is om deze cilinders te vervoeren, te verkopen of in bezit te hebben is het niet handig om ze duidelijk zichtbaar over straat te verslepen. Wanneer een agent dat ziet ziet een bekeuring in het vat. Het inleveren gebeurt in alle gevallen anoniem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen