Pleidooi drie partijen voor extra lening koopstarters

Foto: Pickpik / CC0

Het CDA, de PVV en Lokaal Zaans / Groep De Boer zouden graag zien dat de gemeente een (extra) lening mogelijk maakt voor starters op de woningmarkt. Met een dalend aanbod, stijgende prijzen, volop concurrentie van andere potentiƫle kopers en strengere financieringseisen raakt een eigen huis voor deze groep steeds verder uit het zicht.

De drie fracties willen voorkomen dat jongeren noodgedwongen wegtrekken uit de Zaanstreek en wijzen op een lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Met een Starterslening van maximaal 20 procent van de koopsom verruimt dat fonds de mogelijkheden van de koopstarters. De speciale lening is een tweede hypotheek op de woning die het verschil overbrugt tussen wat een starter kan lenen op basis van zijn inkomen en het bedrag dat nodig is om een woning te kopen, maar nooit meer dan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Voor dit jaar is dat een maximale koopsom van 435.000 euro.

Regionale voorbeelden

Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de grens nog zes procent hoger, namelijk 461.100 euro. Onder andere Oostzaan, Wormerland, Beverwijk en Haarlem werken al met de Starterslening. Daarvoor betaalt de starter de eerste drie jaar geen maandlasten en daarna rente en aflossing naar draagkracht. Mocht Zaanstad dat willen dan kan het zelf nog een aantal eisen toevoegen, zoals een minimaal aantal woonjaren in de gemeente of een economische binding met Zaanstad, een anti-speculatiebeding of een maximum aan de lening. De drie fracties komen met hun voorstel in een agenda-initiatief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen