Nederland Zoemt wil ook hier een fijne omgeving voor wilde bijen

Foto: Nederland Zoemt

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Die is in gevaar: de helft van alle 358 soorten wordt al bedreigd. De Imkervereniging Zaanstreek steunt het iniatief en roept de gemeente op om de leefomgeving van de diertjes structureel te verbeteren.

Wilde bijen zijn heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. De grootste bedreiging voor de wilde bij is voedselgebrek en een tekort aan nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakkere en efficiëntere beheer van het groen.

Om de leefomgeving blijvend te verbeteren is het belangrijk dat gemeenten ook meedoen. Door als gemeente maatregelen te nemen voor de wilde bij kan bovendien een speciale erkenning verdiend worden: die van bijvriendelijke gemeente. ‘Doe mee en laat ook jouw gemeente zoemen!’ luidt de oproep van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis.

In Zaanstad stelde Rosa eerder vragen over de lokale insectvriendelijkheid en kreeg later bijval van platform Duurzaan.nl. De gemeente werkt inmiddels aan een opzet om de biodiversiteit in de gemeente beter in kaart te brengen.

Advies voor Zaanstad

Er is door Nederland Zoemt al een advies opgesteld voor Zaanstad, met suggesties voor het verbeteren van de leefomgeving voor wilde bijen. Daarvoor is gebruikgemaakt van waarnemingen die tussen 2000 en 2017 zijn gedaan.  Kennis over bijen in Nederland komt van verschillende databronnen, waarbij niet elke gemeente even goed onderzocht is. In Zaanstad zijn 21 waarnemingen gedaan van in totaal elf soorten. Bij een goed beheer voorspelt Nederland Zoemt dat de leefomgeving in potentie voor 78 soorten geschikt is.

Hieronder een overzicht van de wilde bijengroepen die gevonden zijn, en het totaal aantal wilde bijengroepen dat hier bij goed beheer voor zou kunnen komen:

Er zijn niet in elke gemeente evenveel waarnemingen gedaan. Dat hier weinig waarnemingen voorkomen, wil niet zeggen dat er weinig soorten voorkomen. Het kan ook zijn dat er weinig waarnemers actief zijn. Wie wel eens bijen wil tellen, kan dat in het weekeinde van 21 en 22 april doen tijdens de Nationale Bijentelling.

Nationale Bijentelling

Onderstaande kaart voorspelt hoe geschikt de omgeving is voor wilde bijen. Die voorspelling is gedaan op basis van het landschapstype en klimaatdata. De groene stukken hebben de hoogste potentie voor bijen, terwijl de witte stukken volgens de modellen van Nederland Zoemt minder geschikt zijn. Het instandhouden en uitbreiden van de groene stukken is van groot belang voor de wilde bijen. Daarnaast liggen er op de witte plekken kansen voor verbetering, bijvoorbeeld door bijvriendelijke planten te plaatsen, het beheer aan te passen en de agrarische sector te betrekken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen