Vijf eigenaren van panden met breedplaatvloeren riskeren een dwangsom

Foto: Pixabay

Zowel een aantal woningeigenaren als die van een schoolgebouw zijn door de gemeente aangeschreven om snel onderzoek te laten doen naar mogelijke veiligheidsrisico’s door het gebruik van breedplaatvloeren. Daarbij gaat het dus om een ander probleem dan dat met flatgalerijen, waarover wij onlangs berichtten.

Het onderzoek naar breedplaatvloeren kwam op gang na het instorten van een in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport in mei vorig jaar. Sindsdien staan de geprefabriceerde betonnen vloeren met daarop een betonlaag ter disdussie. In Noord-Brabant lijkt de aansluiting tussen deze twee lagen onvoldoende te zijn geweest.

Onderzoeksplicht

Van acuut gevaarlijke situaties was in Zaanstad geen sprake, maar wel was in een aantal gevallen aanvullend onderzoek nodig. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar, maar de gemeente heeft de taak om hen te wijzen op hun onderzoeksplicht en er op toe te zien dat ze deze ook daadwerkelijk nakomen.

Begin november vorig jaar kregen twaalf eigenaren van woongebouwen waarvan bekend is dat breedplaatvloeren zijn toegepast een brief met het verzoek om binnen vier weken onderzoek uit te (laten) voeren naar de constructieve veiligheid en om de resultaten aan de gemeente terug te koppelen.

5000 euro

Vier van hen hebben nog niets van zich laten horen en zullen als ze in gebreke blijven een dwangsom van 5000 euro voor de kiezen krijgen. Datzelfde geldt voor de eigenaat van een – niet nader genoemd – particulier schoolgebouw.

Overigens is de inventarisatie van panden waarin de vloeren zijn gebruikt nog niet afgerond en gaan de onderzoeken nog steeds door. Van de door de vijf hierboven genoemde eigenaren staat vast dat in hun gebouwen breedplaatvloeren verwerkt zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen