Facebook modereert reacties van burgers onder gemeentelijke posts

Foto: Pixabay

De gemeente heeft uitgezocht hoe reacties op de gemeentelijke Facebookpagina zomaar kunnen verdwijnen. Het antwoord: ze worden door Facebook als spam aangemerkt.

Rosa stelde er onlangs vragen over en werd toen al door burgemeester Jan Hamming gerustgesteld: van censuur was geen sprake. Maar wat ging er dan wel mis?

In de eerste plaats dat de schrijver van enkele reacties op een stuk over het Cultuurcluster de gemeente op de hoogte stelde van de ‘censuur’, maar dat daar niet op gereageerd werd. Het was dan ook onbekend terrein, schrijft het college: ‘Niet eerder zijn berichten op onze pagina @gemzaanstad door Facebook aangemerkt als spam. Dit was voor een nieuwe situatie die vanaf nu niet meer ongezien zal blijven.’

Obi4Wan

Voor de techneuten onder ons: Zaanstad werkt via het softwareprogramma Obi4Wan, waardoor het bericht dat als spam was aangemerkt voor gemeentepersoneel gewoon zichtbaar was en bleef. De censuurmelding werd daarom niet begrepen.

Daarnaast moesten op inhoudelijke vragen in ’de stortvloed aan reacties op het topic’ antwoorden komen. Die vragen, waaronder ook een aantal van de betreffende auteur, zijn uitgezet bij vakafdelingen en daarna op de pagina gepost. Ook de reacties die niet direct een vraag waren, zijn van een weerwoord voorzien: in totaal ruim 160 stuks.

Niet leidend

Overigens reageert de gemeente niet altijd op alles en iedereen. ‘Zaanstad heeft niet de intentie om leidend te zijn in discussies onder gemeentelijke posts. Het is de missie om informatie over en van Zaanstad inzichtelijk te maken en zo veel mogelijk met volgers delen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen