Plan voor seniorenwoningen Krommenie roept veel vragen op

18 aug 2023, 11:30 Actueel
screenshot 20230616 163543
Het plan van Lithos Bouw & Ontwikkeling om aan de rand van het Rosariumplein in Krommenie 35 appartementen voor senioren te realiseren in een gebouw met een Huisartsen onder één dak (Hoed) dokterspost op de begane grond heeft Democratisch Zaanstad verrast, omdat het in niets lijkt op een plan waarvoor al in 2015 een vergunning werd afgegeven. Dit plan is minder hoog en betreft een andere plek.
Acht jaar geleden verleende de gemeente een bouwvergunning voor appartementen op het Rosariumplein zelf, maar de nu geplande woningen zijn opgeschoven richting het park. Bij fractievoorzitter Juliëtte Rot van DZ roept dat onder meer de vraag op hoe lang een bouwvergunning geldig blijft, wie er betrokken waren bij de totstandkoming van de gewijzigde tekeningen, of er contact over het bouwplan is geweest met Kip van Rick die daar (en soms aan de andere kant van het plein) zijn standplaats heeft en hoe het zit met parkeerplaatsen. Ook over de huisartsenpost is er nog veel onduidelijk.

Huisartsen

Waar komt de vraag vandaan voor een nieuw onderkomen voor huisartsen in Krommenie, is deze vraag ingegeven ter vervanging van huidige praktijken, worden er ook nieuwe huisartsen aangetrokken, welke zekerheden zijn er ten aanzien van de invulling van de nieuwe voorziening en hoe staan andere huisartsen die niet in aanmerking komen om zich in de Hoed te vestigen tegenover deze voorziening? Welke huisartsen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in de nieuwe locatie en is al bepaald welke praktijken hiervoor niet in aanmerking komen?

Geluidsoverlast

Rot heeft de gemeente ook bevraagd over mogelijke geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouw, die pal tegenover de laad- en losplaats van de Albert Heijn-supermarkt komt te staan. Laden en lossen is een rumoerige activiteit weet Rot: zelfs bewoners van de Kervelstraat kunnen het horen. Meer geluid is bovendien te verwachten van de vele jeugdigen die gebruikmaken van de skatebaan en het basketbalveld aan de andere kant van het nieuw te bouwen complex. Gaat dat niet botsen?
Ook een punt van zorg is of er voldoende ruimte overblijft voor evenementen als een circus. En er is een verwijt: waarom is de bouwaanvraag aan het begin van de zomervakantie gepubliceerd, terwijl er door de gemeenteraad in 2008 unaniem een motie is aangenomen om ruimtelijke ontwikkelingen van enige importantie zoveel als mogelijk niét in vakantieperiodes ter inzage te leggen?