Woningen voor ouderen met dokterspraktijk op Rosariumplein

Foto: Gemeente Zaanstad

Lithos Bouw & Ontwikkeling heeft een nieuw plan ontwikkeld voor de noordzijde van het parkeerterrein op het Rosariumplein in Krommenie. Het bestaat uit een gebouw van zes bouwlagen met 35 twee- en driekamerwoningen in het midden- en hogere segment. Op de begane grond komt een praktijk voor drie huisartsen.

Het gebouw wordt met een hoogte van 20 meter vijf meter hoger dan het bestemmingsplan maximaal toestaat. In 2005 gaf Zaanstad een bouwvergunning af  voor een woongebouw van negen bouwlagen (30 meter) bestaande uit 46 koopwoningen, 544 vierkante meter winkelruimte en een parkeergarage op het parkeerterrein en die vergunning is nog steeds rechtsgeldig. Het plan is verkocht aan Lithos  en daar werd een nieuw, minder massaal bouwplan ontwikkeld, dat beter aansluit bij de huidige markt
en bij de vraag naar huisvesting voor huisartsen.

 

Onderzoek in Krommenie heeft uitgewezen dat er in de toekomst als gevolg van de vergrijzing een toenemende vraag is naar appartementen voor alleenstaande ouderen en oudere echtparen. Het Rosariumplein is een ideale plek voor ouderen, met diverse winkels, horeca, de apotheek, tandartsen, de bibliotheek en straks ook de huisarts in de directe omgeving. De woningen worden gelijkvloers en levensloopbestendig. Hierdoor kennen de woningen weinig belemmeringen voor mensen met een fysieke beperking of met een (latente) zorgvraag.

Parkeerdruk

De appartementen worden tussen 50 en 75 vierkante meter groot en vijftien procent krijgt een prijs in het middensegment. Met ook een praktijk in de kosten kan de bouw alleen rendabel worden gebouwd met deze duurdere woningen. Omwonenden en  ondernemers zijn volgens het college ‘enthousiast over de plannen en blij dat er woningen voor ouderen worden toegevoegd’. De ondernemers aan het Rosariumplein zijn wel beducht voor de parkeerdruk, met name op zaterdag. Uit onderzoek en diverse locatiebezoeken van de gemeente is gebleken dat de parkeerplaatsen nabij de Heiligeweg druk bezet zijn, maar dat op hetzelfde moment de noordelijke parkeerplaatsen – waar de woningen komen – leeg staan.

‘De automobilisten parkeren liefst voor de deur bij de ondernemers, waardoor een zeer ongelijke verdeling van de parkeerdruk ontstaat. Uit verschillende parkeertellingen is gebleken dat er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De verkeerssituatie op de hoek Heiligeweg – Rosariumplein vraagt mogelijk in de toekomst aandacht, dit staat echter los van dit project,’ aldus het college in een brief naat aanleiding van de presentatie van het Ruimtelijk Programma van Eisen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen