Bewonersbrieven te vaak te laat: raad wil betere sturing

Johan Dessing.
Johan Dessing.
Foto: Screenshot raad Zaanstad

FvD-senator Johan Dessing sprak gisteravond namens het platform Red.Zaanstad in bij een vergadering van de gemeenteraad en waarschuwde de aanwezigen om niet te lichtvaardig om te gaan met participatie. Dat gaat nog te vaak mis, ziet niet alleen Red.Zaanstad. Het initiatief wil meepraten over de toekomstige inrichting van burgerparticipatie, maar mist nog urgentie in de lokale politiek.

De raad nam gisteren een motie aan van Democratisch Zaanstad en de PVV om beter te sturen op de bezorging van bewonersbrieven bij ontwikkelingen in een buurt. Juist gisteren bleek dat ook weer een obstakel in de dialoog over een bouwplan aan de Dorpsstraat in Assendelft, waar tot woede van omwonenden ‘opeens’ al een startnotitie voor bleek te bestaan waar zij geen weet van hadden. De behandeling van die notitie is nu doorgeschoven tot na het zomerreces, zodat de omwonenden de tijd hebben om zich in te lezen in de plannen.

Omgevingswet

DZ en de PVV constateerden in hun motie dat de eerste reactie van belanghebbenden die brieven niet op tijd krijgen een stempel kan drukken op het hele verdere proces. Burgerparticipatie wordt een wettelijke plicht bij de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024. die vroegtijdige informatie van inwoners stimuleert omdat een gemeente daarmee op tijd belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgt. Belanghebbenden zijn in dit geval burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden. De wet schrijft niet voor welke vorm participatie moet hebben, maar wanneer het bevoegd gezag het participatietraject niet inricht en daardoor sommige belangen niet goed meeweegt in de besluitvorming kanĀ  iedereen een zienswijze indienen op een ontwerpbesluit om dat aan te geven. Soms kunnen betrokkenen ook een bezwaar indienen of in beroep gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen