Ervaringsdeskundigen vragen gesprek over falende participatie

Foto: PxHere / CC0

‘Betrokken maar verontruste’ burgers verenigd in Red.Zaanstad willen met het college in gesprek over het in hun ogen nog steeds falende participatiebeleid bij grote projecten. Meepraten komt voor de omgeving veelal te laat op gang om nog echt inspraak te hebben.

Ook nieuwigheden als startnotities om projecten af te trappen en burgerberaden zien de ervaringsdeskundigen niet als dé oplossing voor de participatiekloof: ‘Participatie in Zaanstad lijkt met een te grote regelmaat toch vooral iets voor het afvinklijstje.’ Projectontwikkelaars lijken toch vaak in (zeer nauwe) samenspraak met de gemeente nieuwbouwprojecten te ontwikkelen zonder werkelijke voorafgaande consultatie van de omgeving, aldus Red.Zaanstad. ‘De gemeente is hierbij niet zelden mede-eigenaar of initiator van deze projecten.’

Wandelgangen

‘Niet zelden lijkt het aansturen op juridische procedures zelfs een bewuste keuze van de gemeente,’ luidt het harde oordeel en daarmee snijdt Zaanstad ook zichzelf in de vingers, want die kosten tijd en mankracht en daaraan is al een tekort. De vele bouwplannen en grote ambities maken het ook niet gemakkelijker om alles in goede banen te leiden, maar Red.Zaanstad ziet dat projctontwikkelaars al ‘in de coulissen en wandelgangen structureel en behoorlijk direct zaken doen met ambtenaren’. En dat in een ambtelijke die toch al intern verstoord lijkt, zoals naar voren kwam uit het &Van de Laar-rapport It takes three to tango.

Groeiend wantrouwen

Zich niet serieus genomen inwoners gaan daarom massaal in verzet en in bezwaar, het wantrouwen groeit en mensen voelen zich genoodzaakt om middels een beroep op de Wet open overheid (of voorheen de WOB) informatie te achterhalen waar ze wat aan hebben. Het doet het imago van Zaanstad als ontwikkelstad geen goed, waarschuwen de leden van Red.Zaanstad. ‘Korte momentjes waarbij je mooie plaatjes voorgeschoteld krijgt waar je dan maar even vlug iets van mag vinden’ wordt niet als participeren gezien: dat zou helemaal aan het begin opgestart moeten worden en pas moeten eindigen bij de afronding en evaluatie.

Omgevingstafel

Voor de burgers (en kleine ondernemers) of een vertegenwoordiging daarvan zou plaats moeten zijn aan een omgevingstafel, om mee te kunnen praten over projecten en hun invloed op de fysieke leefomgeving en alle belangen die daarin een rol kunnen spelen. Per project zou er een overzicht moeten worden opgesteld met de ervaren knelpunten van waaruit verdere uitwerking mogelijk is. De groep wil graag weten of het college oren heeft naar een gesprek over deze insteek en of ze een uitnodiging tegemoet mag zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen